Ammatillisen vastuuopettajan tukena – Ohjauksen opas

Ohjaus

Roolit

Ohjaus on opettajan keskeinen työtehtävä ja Omniassa otetaankin se tosissaan. Ammatillisia opettajia varten on luotu yleiskuva rooleista ja työtehtävistä. Tätä parikymmensivuista opasta kutsutaan nimellä Ohjauksen opas (luettavissa Omnian tunnuksilla), ja se on omnialaisen opettajan työväline.

Ohjauksen oppaan rinnalle on vuonna 2020 tuotettu myös Ryhmäyttämisen ABC, verkko-ohjauksen kriteerit ja etäryhmäyttämisen opas. Nämä saavat pian Oppivassa omat artikkelinsa.

Ohjauksen oppaassa määritellään ohjaustyöhön osallistuvien roolien rajapintoja ja tehtäviä. Esille tuodaan tärkeät yhteistyökumppanit:

  • Vastuuopettaja ja opinto-ohjaaja keskeisenä työparina
  • Erityisopettajan tuki oppijalle ja prosessi, jossa tuen tarve löydetään
  • Yhteistyö YTO-hoksaajan kanssa
  • Muut ohjaus- ja tukityöhön osallistuvat toimijat

"Vuosikello"

Ohjauksen oppaan vuosikello ei perustu vuoden kiertoon, vaan on luotu opiskelijan oppimisvaiheiden näkökulmasta. Jo ennen opiskelijan opintojen alkamista on vastuuopettajalla ja opinto-ohjaajalla työtehtäviä, joiden avulla opinnot saadaan motivoidusti käyntiin. Tärkein tehtävä on tietenkin opiskelijan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKSin) ensikertainen laadinta. Muut "vuosikellon" vaiheet perustuvat sille, että opiskelija on juuri aloittanut opintonsa, etenee opinnoissaan ja on päättämässä opintojaan. Vastuuopettajan viimeisiksi tehtäviksi mainitaan rohkaiseminen Amis-kyselyyn vastaamiseen ja todistusprosessin käynnistäminen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.