Etäopetukseen: näin avaat Collaborate-istunnon Moodlessa

Reaaliaikainen etäopetus voi joskus olla ajankohtaista. Etäopetukseen soveltuu melkein mikä vaan teoriapainotteinen sisältö. Käytännön tehtäviä verkossa voi tehdä esim. kieliopinnoissa, ryhmätyötehtävissä yms. Näillä lyhyillä ohjeilla saat aloitettua Collaborate-lähetyksen valmiilla Moodle-pohjallasi.  Muistathan, että:

 • Collaborate on verkkopalvelu, virtuaalinen luokkahuone, jossa järjestetään webinaareja, verkko-opetuksen oppitunteja ja etäkokouksia.

  Kun olet käyttämässä Collaboratea, muistathan käyttää Chrome-selainta tai Chromium EDGE-selainta – Collaborate toimii parhaiten sillä!

 • Moodlen Collaborate toimii vain Moodlessa olevilla koulutuksilla. Mikäli koulutusta ei ole Moodlessa, tulee pyytää erikseen Collaborate-oikeudet ithelp:stä. Lisää tietoa tästä voit lukea täältä: https://oppiva.omnia.fi/collaborate/ ja kohdasta Miten luoda Collaborate-huone Moodlen ulkopuolelle. Löydät myös paljon muuta tietoa koskien Collaboratea kyseisen linkin takaa. 
 1. Tarkista, että sinulla on Moodle-alusta, jossa on Collaborate-sovellus (violetti kuvake, kts. alta)

2. Avaa Collaborate ja tutustu ensin itse siihen mitä sieltä löytyy. Vasemmalla yläreunasta löydät Collaborate-istuntovalikon ja oikealta alareunasta Collaborate-paneelin.

3. Tarkista äänet ja asetukset. Ensimmäisellä kerralla tullessasi huoneeseen Collaborate auttaa sinua tässä. Jos avustettu ohjelma ei avaudu, voit avata sen Collaborate-paneelissa Omat asetukset -kohdassa Määritä kamera ja mikrofoni.

4. Tarkista opiskelijoiden äänet ja jako-oikeudet aina ennen opetusistuntoa. Ne löydät oikealta alhaalta Collaborate-paneelista kohdasta Istuntoasetukset. Kaikki ruudut missä on vihreällä pohjalla V-merkki ovat päällä opiskelijoilla. Voit rajoittaa opiskelijoiden oikeudet esim. pelkkään chattiin tai ottaa mikrofonit käyttöön. Voit myös muuttaa oikeuksia kesken istunnon.

5. Nyt olet tarkistanut perusasetukset. Jos aiot pitää pelkän videotapaamisen voit kutsua ihmiset nyt mukaan (eli opiskelijat kirjautuvat Moodleen ja klikkaavat mukaan Collaborateen). Laita päälle mikrofonisi ja kamerasi (keskellä näyttöä alareunassa).

Kerro äänelläsi vielä opiskelijoille, että he voivat kirjoittaa chattiin painamalla ensin Keskustelu-kuvaketta (puhekupla) ja sen jälkeen kohtaa Kaikki (kts. seuraava kuva). Mikäli sinulla on diasetti (kalvoja) tai muuta, jota haluat käyttää opetuksen tukena, katso vielä kohta 6.  Kohdassa 7 kerrotaan, miten istunnon voi päättää.

6. Voit siirtää kalvot tai muut materiaalit ennen istuntoa Collaborateen. Siirtäminen tapahtuu Collaborate-paneelissa kohdassa Jaa tiedostoja ohjeiden mukaan. Voit siirtää valmiiksi tarvitsemasi tiedostot ja valita niitä tarpeen mukaan istuntosi aikana.

7. Voit lopettaa istunnon Collaborate-istuntovalikon (oikea yläreuna) kautta valitsemalla Poistu istunnosta. Ohjeista myös opiskelijoita kirjautumaan ulos.

Mikäli tarvitset tukea Omniassa etäopetuksen aloittamiseen, voit olla yhteydessä pedagogisiin päälliköihin, ithelp:iin tai lähimpään digiopettajaan.

6 thoughts on “Etäopetukseen: näin avaat Collaborate-istunnon Moodlessa

 1. Päivi Kuparinen-Heikkinen says:

  Hei,tarkennatko vielä ohjetta, mistä kohti tulee näkyviin poistu istunnosta valikko ? Pitääkö noita pisteitä klikata ? En vaan löytänyt:)

  • Elise Nyyssönen says:

   Moikka! Collaboratessa täytyy siis painaa VASEMMALTA yläreunasta kolmea viivaa, josta avautuu Collaborate-istuntovalikko. Sitä klikattuasi tulee vasemmalle palkki, jossa aivan alhaalla lukee Poistu istunnosta.

   Poistua voi myös valitsemalla keskeltä Collaboratea kuvakkeen jossa on joko oma kuva (jos se on lisätty) tai harmaa ukkeli. Kun sitä klikkaa, avautuu valikko jossa on viestintänappeja (esim. opettaja voi pyytää palautetta niiden avulla) ja lisäksi Poistu istunnosta -nappula.

   Eli siis kaksi tapaa jättää huone ”selkeästi”. Toki x-merkin painaminen selaimessa sulkee yhteyden myös jossain kohtaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.