Etäopetuksen työvälineet – valitse hyvin!

Omniassa on käytössä erilaisia verkko-opetusvälineitä riippuen siitä kuka on opettamassa ja milloin. Vuoden 2018 digioppimaisema ohjaa opettajaa valinnassa  ja käytössä. Digioppimaiseman keskeisiä välineitä ovat Omnian oppimisalustat, jotka ovat Moodle, Collaborate ja Wilma. Lisäksi tärkeä osuus on Omnian O365-pilvi, johon kuuluu mm. Teams.

Digioppimaiseman kolmas (mintunvihreä) kerros kuvaa Omnian ulkopuolisia palveluita, joita on runsaasti jo kuvassa. Näiden mainittujen lisäksi opettajan käytettävissä on useita kymmeniä jollei satoja erilaisia ohjelmia ja sovelluksia opetuksen rikastamiseen ja ohjauksen käymiseen verkkoyhteyden avulla.

Soikionmuotoinen digioppimaisema on jaettu myös lohkoihin tukemaan opettajien välinevalintoja. Digioppimaisemasta voi tarkistaa esim. millä välineellä voisi luoda opiskelijoille blogin tai käsitekartan. On myös mahdollista "upottaa" työväline toiseen, näin voi esim. toimia etätunnilla Teamsin tai Collaboraten kautta toimiessa. Tällöin opettaja jakaa linkin esimerkiksi yhteistoiminnalliseen Padletiin tai vaikkapa Mentimeteriin.

Omniassa opettaja saa siis valita itse käyttämänsä välineet ja usein tukea saa monenlaiseen, mutta varmin tekninen ja pedagoginen tuki annetaan Omnian ensisijaisissa välineissä eli Moodlessa. Collaboratessa sekä Teamsissa.

Etäopetuksen ja -ohjauksen tueksi on luotu Teams-ryhmä, jossa opettajia auttavat digipedagogisissa kysymyksissä pedagogiset päälliköt, it-help sekä asiantuntijaopettajat yhdessä toisiaan tukien. Mikäli olet Omnian opettaja liity mukaan Teamsiin Intrasta löytyvien ohjeiden avulla. Työväenopiston tuntiopettajat ovat myös tervetulleita Teamsiin, ilmoitathan halustasi liittyä mukaan omalle suunnittelijaopettajallesi.

Omniassa suositellut reaaliaikaisen etäopetuksen välineet

Teamsiä suositellaan opetukseen ja verkkokokouksiin.

·         Tuettu järjestelmä ja tietoturva kunnossa

·         Osa monipuolista O365 ympäristöä

·         Etäopetuksen ja ohjauksen ohjeet (it.omnia.fi)

·         Teams-ohjeet opettajalle (Oppiva Omnia)

Blackboard Collaboratea suositellaan käytettäväksi Moodlen kautta tapahtuvan opetuksen yhteydessä ja työväenopiston opetuksessa.

·         Tuettu järjestelmä ja tietoturva kunnossa.

·         Opettajan ohjeet (Oppiva Omnia)

Muut välineet verkkolähetyksessä, kuten Zoom, Google Meet, Google Classroom, Whatsapp, Facebook jne., eivät ole tuettuja Omniassa.

·         Käyttöä ei suositella eikä tueta. Suosittelemme Teamsia ja Collaboratea, koska pyrimme pitämään opiskelijoiden toimintaympäristön yhtenäisenä. Lisäksi Omnian tarjoamien lisenssien ja järjestelmien kautta saamme ohjelmistojen täydet ominaisuudet käyttöön ja pystymme takaamaan turvallisuuden (GDPR).

·         Yllämainittuja ei-suositeltuja ja muita palveluita voidaan käyttää, kun opettaja ottaa kokonaisvastuun käytöstä, ymmärtää käytön riskit (mm. tietosuoja ja tietoturva) ja opetukseen osallistujat tietävät riskit myös. Tutkinto-opiskelijalta saatu hyväksyntä jonkin sovelluksen käyttöön ei kuitenkaan juridisesti riitä, koska hänen suhteensa oppilaitokseen on alisteinen. Jos kaikki liikuteltava tieto on julkista, tilanne ei ole kriittinen tietosuojan suhteen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.