Etäopetus ja tekijänoikeudet

Powerpoint-dia koulutuksen sisällöstä

Tekijänoikeuslaki ja kopiointilupa pätevät samalla tavoin lähiopetuksessa ja verkossa. Tärkeää on huomata erot, joita syntyy jos oppimisympäristö ei ole suljettu eli jos siihen pääsee muitakin kuin tietyn ryhmän opiskelijoita.

Tässä artikkelissa käsitellään muutamia verkossa muistettavia käytäntöjä. Katso tekijänoikeuksista ja avoimen oppimateriaalin lisensioinnista lisää Tekijänoikeudet: avoimet sisällöt helpottavat oppimateriaalien jakamista.

Yllä olevassa koulutussession tallenteessa :

  • Tekijänoikeuksien ydin 3:04 
  • Miten tunnistan verkossa olevista aineistoista niiden käyttöoikeudet 15:01 
    • Kuvat 15:35 
    • Videot 26:50 
    • Musiikki 31:11 
  • Kopiointilupa 43:19 
  • Henkilön tietosuoja 52:33 

Omnian tuki etäopetukseen löytyy henkilöstölle Omnian Teams-ympäristöstä tiimissä ”Etäopetuksen ja ohjauksen tuki” ja opiskelijoille Etäopiskelun tekninen tuki.

kuvakaappaus MS Teams
Teams ja Moodle ovat Omnian etäopetuksen keskeisimmät verkkoympäristöt.

Muiden tekemien teosten käyttäminen oppimateriaalina

Kopioston kopiointiluvalla voit käyttää muiden tekemiä aineistoja myös etäopetuksessa. Tärkeimmät muistettavat rajaukset koskevat aineiston kopioinnin laajuutta ja kokonaan tehtäväkirjojen kopiointia. Nämä on selkeästi esitetty Kopioston artikkelissa Kopioston kopiointilupa helpottaa etäopetusta. Katso myös operight-sivuston artikkeli Verkkoympäristöt.
KYSYMYS: Lasketaanko salasanalla suojattu Padlet sellaiseksi ”suljetuksi oppimisympäristöksi”, jossa opettaja voi jakaa Kopioston kopiointiluvalla materiaalia opiskelijoille?
VASTAUS: Lasketaan, kunhan pääsy siihen on vain tietyllä opiskelijaryhmällä. Tee Padlet-seinästä Yksityinen (yläreunasta ”Jaa” > ”Change privacy” > ”Yksityinen”). Samasta valikosta ”Invite members” ja kutsu opiskelijat heidän sähköpostiosoitteillaan. Mainitse heille, että tämä Padlet on vain ryhmän sisäiseen käyttöön. 
Padlet-ohjeet ja linkin Omnian Padlet-lisenssiin löydät artikkelista Padlet on helppo ja joustava virtuaaliseinä.

Verkko-oppimistilanteen tallentaminen ja julkaiseminen

Verkko-oppimistilanteen saa tallentaa, ja myös opiskelija voi tehdä siitä omaan käyttöönsä tallenteen. Ilman eri lupaa tällaista tallennetta ei kuitenkaan saa julkaista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.