Greenscreen by Do Ink

Tämä sivu kertoo miten käytetään TouchCast Studio apia. Lisätietoa Greenscreen-käytöstä löydät tästä: http://oppiva.omnia.fi/greenscreen/

GALLERIA

Galleriasta löydät kaikki tallennetut projektit. Näet kunkin projektin pienoiskuvakkeen yhdessä (valinnaisen) tunnisteiden ja otsikon kanssa. Napauta projektia sen avaamiseksi editorissa.

Napauta näytön oikeassa yläkulmassa olevaa painiketta (kuvake tähän?), jos haluat luoda uuden projektin ja avata sen editorissa tai tuoda projektin toiseen paikkaan.

Napauta vasemmassa yläkulmassa olevaa painiketta (kuvake tähän?), jos haluat määrittää sovelluksen oletusasetukset, mukaan lukien haluamasi videotarkkuuden, kameran sijainnin, videotiedostomuodon ja kuvan keston aikajanalla. Näitä asetuksia käsitellään jäljempänä yksityiskohtaisemmin.

Napauta projektin pikkukuvan painiketta, jolloin näytetään valikko, jonka avulla voit poistaa, kopioida tai viedä projektin. (Voit myös näyttää valikon pyyhkäisemällä pikkukuvan vasemmalla puolella.)

ESIMERKKIPROJEKTI ("Sample Project")

Sovelluksessa on valmiiksi esimerkkiprojekti, jonka avulla pääset alkuun. Tämä projekti on aina gallerian viimeinen projekti. Huomaa, että voit muokata esimerkkiprojektia nähdäksesi miten eri työkalut toimivat, mutta siihen tehdyt muutokset eivät tallennu. Voit luoda uuden projektin, jonka voit muokata ja tallentaa, napauttamalla näytön oikeassa yläkulmassa olevaa painiketta.

GREEN SCREEN -EDITORI

Green Screen Editor avautuu, kun luot uuden projektin tai lataat olemassa olevan. Tässä voit tuoda videoita ja kuvia, nauhoittaa videoita ja viedä valmiin projektin valokuvakirjastoon.

KÄYTTÖLIITTYMÄ

Editorin päänäkymässä on neljä ensisijaista elementtiä:

  1. Lähdevalitsimella ("Select a source") voit lisätä kuvalähteen: kuvaa kameralla tai tuo aiemmin tallennettua videota tai valokuvaa valokuvakirjastostasi.
  2. Esikatselu näyttää yhdistetyt kuvalähteet aikajanalla nykyisellä hetkellä. Näin kuva näkyy valmistuneessa videossa.
  3. Aikajana näyttää kuvanlähteiden järjestyksen. Käytä sitä selataksesi video. Valitse eli napauta aktiiviseksi kuvan lähde, jotta voit muuttaa sen asetuksia.
  4. Työkaluriviltä löytyvät väritys-, rajaus- ja maskityökalut, toisto- ja
   tallennuspainikkeet sekä muutamia muita ohjaimia ja kytkimiä.

Käyttöliittymä mukautuu käytettävän laitteen kokoon ja suuntaukseen, joten työkalurivit voivat näyttää erilaisilta kuin yllä olevassa kuvassa.

KUVALÄHTEIDEN LISÄÄMINEN, VALITSEMINEN JA POISTAMINEN

Green screen -videosi kuvamateriaali voi tulla kolmesta eri kuvalähteestä: live-videokamera, tallennetut videot, valokuvat. Voit lisätä kuvan lähteen mihin tahansa kolmesta tasosta. Yläkerrokseen lisätyt lähteet näytetään keskimmäiselle kerrokselle lisättyjen lähteiden edessä, ja pohjaan lisätyt lähteet esitetään taustalla. Jos haluat lisätä lähteen, napauta haluamasi kerroksen painiketta + ja valitse lähde.

VIDEOT JA KUVIEN LISÄÄMINEN

Voit tuoda videoita ja kuvia valokuvakirjastasi tai pilvipalveluista, kuten Dropboxista tai Google Drivesta.
Aluksi sovellus olettaa, että haluat tuoda videoita ja kuvia valokuvakirjastasi. Jos haluat tuoda kuvia tai videoita toisesta sijainnista, sinun on napautettava tuontipaneelin vasemmassa yläkulmassa olevaa Sijainti-painiketta.
Videot ja kuvat lisätään valittuun kerrokseen aikajanalla tällä hetkellä.

Huomaa, että sovellus ei tee kopioita tuoduista videoista ja kuvista. Sen sijaan jokainen projekti sisältää viittauksia valokuvakirjastoon tallennettuihin videoihin ja kuviin. Jos alkuperäiset videot ja kuvat poistetaan tai poistetaan iPadilta mistä tahansa syystä, sovellus menettää pääsyn niihin. Sinulle ilmoitetaan, jos videot ja kuvat puuttuvat, kun avaat tallennetun projektin, mutta on tärkeää pitää tämä ominaisuus mielessä, kun hallitset kuvakirjastoasi.

LÄHDETYÖKALUJEN KÄYTTÄMINEN

UVALÄHTEEN POISTAMINEN

Voit poistaa valitun kuvan lähteen aikajanasta napauttamalla "Delete" -painiketta lähde-työkalupaneelissa.
Avaa lähde-työkalupaneeli napauttamalla jo valittua kerrosta aikajanalla edellä kuvatulla tavalla.
Voit myös poistaa kaikki kuvien lähteet aikajanalla napauttamalla työkalupalkin clear -painiketta.

KUVALÄHDEN LEIKKAUS

Käytä työkalupaneelin Trim-painiketta lyhentämään valitun kuvalähteen kestoa aikajanalla. Valitse kuvasignaali ja vieritä aikajanalla siihen aikaan, jona kuvasignaali pysähtyy. Napauta Trim-painiketta poistaaksesi kuvasignaalin osan punaisen kohdistinrivin oikealla puolella. Voit myös leikata kuvasäteitä (en ymmärrä/Esko) suoraan aikajanalla alla kuvatulla tavalla. Leikkaustyökalu on kuitenkin erityisen hyödyllinen tietyn tehtävän osalta: kameran lähteiden keston määrittäminen. Kun kameralähde lisätään aikajanalle, se alun perin on määritetty toimimaan rajoittamattoman ajan. Leikkuutyökalu antaa sinulle helpon tavan asettaa rajallinen kesto.

CHROMA TYÖKALUN KÄYTTÄMINEN

Chroma-työkalun avulla valitset green screenin värin ja voit vaihtaa herkkyyttä jos videossa näkyy liian paljon green screenia.

AIKAJANAN KÄYTTÄMINEN: SIIRRÄ JA LEIKKAA

Voit siirtää kuvan lähteitä aikajanan ympärille ja leikata alku- ja päättymisaikoja. Voit siirtää kuvan lähdettä koskettamalla sitä ja pitämällä sitä aikajanassa. Kun pidät hetkeksi, voit siirtää kuvan lähdettä sen aikajanalla. Samalla kerroksella olevia muita kuvan lähteitä siirretään, leikataan tai poistetaan, jotta muutoksia voidaan tehdä. Voit myös leikata kuvan lähteiden alkua ja loppua vetämällä neliön kahvoja korostetun lähteen kummassakin päässä aikajanalla. Tämä on erityisen hyödyllinen videon ei-toivottujen osien leikkaamiseksi ja kuvan keston säätämiseksi.

Jos haluat lukea Do Ink:n oma ohjeita, löydät ne täältä. (Huom! Vain englanniksi)

Tämän artikkelin tuotti DigiTutorit, joilta voit myös pyytää apua green screenin käyttöön.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.