h5p Drag and Drop (Raahaa ja tiputa)

h5p raahaa ja pudota logo

Raahaa ja tiputa (Drag and Drop)

Mitä tämä aktiviteetti tarjoaa?

Raahaa ja tiputa -aktiviteetissa oppija vetää hiirellä tekstin tai kuvan alla olevan kuvan päälle oikeaan kohtaan. Tehtävä on visuaalinen ja se on erityisen hyvä monikanavaisessa oppimisessa. Raahaa ja tiputa -tehtävän avulla voidaan luoda yhteyksiä ja oppia mitä yhteistä asioilla on.  Voit liittää raahaa ja tiputa -kysymyksen myös kysymyssetteihin (h5p Question sets), interaktiivisiin videoihin (h5p Interactive video) tai esityksiin (h5p Presentation). Kun osaat tehdä yhdellä tavalla, voit käyttää näitä taitoja muissa h5p-muodoissa

Miksi se on hyödyllinen opetuksessa?

Voit käyttää tätä tehtävätyyppiä erilaisissa tarkoituksissa: erilaisten asioiden ryhmittely, yhteiset asiat, mitkä kaksi asiaa liittyvät toisiinsa, laita asiat oikeaan järjestykseen ja laita asiat oikeisiin paikkoihin. Esimerkiksi kielenopetuksessa tällä voi harjoitella vaikkapa kehonosia (kuva ihmisestä pohjana), maiden nimiä (kartta pohjana) tai kielioppia (sanajärjestys). Ammattiopetuksessa raahaa ja tiputa -tehtävää voi käyttää vaikkapa toimintajärjestyksen harjoittelussa (omavalvonta keittiössä), oikeiden välineiden opettelussa (tietokoneen osat) tai tutkinnon osien ja konkreettisen työn yhdistämisessä (talo, johon viedään tutkinnon osat sinne, mitä rakennuksessa on tarkoitus tehdä esim. laatoitus kylpyhuoneeseen, perustustyöt talon alle… jne).

Voiko tämän aktiviteetin avulla seurata suoritusten tuloksia?

Ei voi, vain oppija näkee oman suorituksensa. Yleisesti tehtävän voi kuitenkin lisätä suoritusten seurantaan, jolloin voidaan määritellä, että tehtävän pitää olla oikein, jotta se laitetaan hyväksytyksi suoritusten seurannassa.

Miten luon tämän aktiviteetin?

Tarkat englanninkieliset ohjeet ovat luettavissa täältä.

 1. Mieti aihe: haluatko tiputtaa kuvan päälle sanoja tai yhdistää kuvaan toisia kuvia (esim. tyhjä varastohyllykuva ja työvälineet/ruokatavarat pieninä kuvina – tehtävänä olisi tällöin täyttää varasto oikein).
 2. Valitse Moodlessa aktiviteetiksi H5P
 3. Anna kuvaus, mitä tehtävässä on tarkoitus tehdä
 4. Valitse sisältötyyppi: Drag and Drop. Voit hakea sanalla ylhäältä (kts. kuva).raahaa ja pudota valitaan ensin
 5. Täytä lomake tiedoilla. Tarvitset seuraavat asiat:
 • Otsikon (esim. Omena Drag and Drop)
 • Usein taustakuvan (esim. omena puussa)
 • Laita Palaute-kohtaan prosentit, joilla haluat, että vastaus on oikein. Esim. 0-90 % voi olla yritä vielä uudelleen ja 91-100% hyvin tehty.
 • Tämän jälkeen etsi sivulta kohta ”Step 2 Tehtävä” ja näpäytä sitä.
 • Pääset asettamaan varsinaisen tehtävän (eli raahattavat asiat kuvan päälle)
 • Tehtävä-laatikossa voit valita Add Drop Zone (aseta tiputusalue), Text (teksti) tai Image (kuva).
 • Voit täyttää ensin vaikkapa tiputusalueet vetämällä hiiren avulla laatikoita kuvaan.

 • Tee sen jälkeen raahattava ja tiputettava kohde:raahaa ja pudota -tehtävän editori
 • Toimi tarpeeksi monta kertaa, kunnes työ on valmis:esimerkki miten tehtävä luodaan
 • Erityisen tärkeää on muistaa ”parittaa” sekä tiputusalue (valita oikea kohde, joka voidaan tiputtaa) ja teksti/kuva (kertoa, mille alueelle teksti/kuva voidaan tiputtaa).
 1. Lopuksi paina tallenna ja näytä.
 2. Testaa monivalintaasi, miltä se näyttää.
 3. Jos et ole saanut tiputusalueita ja tekstejä oikein, tarkista vielä, että kaikissa tiputusalueissa ja teksteissä on ”paritus” päällä (kts. yllä olevat kuvat).

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.