King Composer – helppo työkalu WordPress artikkeleiden luontiin

Kenelle tämä artikkeli sopii?

Tämä artikkeli sopii kaikille, jotka haluavat tai ovat kiinnostuneet WorpPress sivujen tai artikkeleiden tekemisestä ja haluavat saada itselleen paremman ja helpomman työkalun käyttöön. Lisäksi artikkeli sopii myös avuksi sivun sisältöjen miettimiseen.

Yleinen kuvaus

King Composer on helppokäyttöinen sivujen teko lisäosa WordPress-alustalle. Työskentely toimii samalla tavalla kuin esimerkiksi Microsoft Swayssa tai muissa osio kerrallaan rakennettavista julkaisu- tai esitysalustoilla. Luomalla niin sanottuja kortteja ja osioita, niitä on jälkikäteen helppo siirrellä ja asetella uudestaan. Lisäksi kaikki niin sanotut kortit sisältä kuvat, tekstit ja muut elementit erillisinä palasina, jolloin niiden uudelleen asettelu on helppoa vain vetämällä ne haluamaansa paikkaan tai halutessaan muille korteille. Artikkeleiden tekeminen verrattuna perinteisiin muokkaustyökaluihin on helpompaa ja nopeampaa.

Tämä artikkeli sisältää ohjeita ja ideoita miten luot helposti artikkelin tai käytät King Composeria sivujen tekoon. Tekniikka on molemmissa sama. Esimerkiksi kaikki Oppiva Omnian sivut ja artikkelit on kirjoitettu KingComposerin avulla.

Teknisiä ohjeita

Tähän on koottu yleisimmät ohjeet sivun tai artikkelin tekemiseen.

King Composerin avaaminen

Oppiva Omnian työstämisessä King Composer on asetettu oletus työkaluksi sivujen tekemiseen. Mikäli King Composer ei ole asennettu valmiiksi, se onnistuu helposti WordPress-hallinnan kautta kohdata Lisäosat ja sieltä lisää uuden etsimällä sanalla "King Composer" ja asentaa ja ottaa sen käyttöön. Mikäli sinulla ei ole hallintaoikeuksia WordPress alustalle, kannattaa jutella oman työpaikan tai yhteisön WordPress vastaavan kanssa.

Mikäli KingComposer ei automaattisesti ole oletuksena, niin siirryt helposti esimerkiksi artikkelin kirjoitustilassa muokkaimeen painamalla "Edit with KingComposer" ( )- nappia. Tämän jälkeen siirryt KingComposer tilaan ja aloitus näkymä näyttää suurin piirtein tämän näköiseltä.

  1. Tässä kohdassa voit lisätä artikkelillesi nimen. Oppivassa Omniassa luodaan automaattisesti artikkeliin kiintei muokata nimeämisen jälkeen alle ilmestyvässä valikossa.
  2. Elementtien asetteluriviltä ()  voit määritellä monessa palstassa esimerkiksi artikkelisi on ja kokeilemalla erilaisia jakoja saat helposti sivulle elävyyttä ja monipuolisuutta. Lisäksi voit lisätä helposti eri elementtejä. Palstojen leveyttä on helppo muokata suoraan ruudulla.
  3. Oppiva Omniassa on esimerkiksi käytössä useita valmiita pohjia sivujen rakenteeksi. Näitä kannattaa hyödyntää, jotta sivuja ei aina tarvitse rakentaa uudestaan. Valmiit mallit löytyvät näppäimen "Sections/ Template Library" () alta. Valmiin mallin voit helposti kopioida pohjaksi painamalla haluamasi mallin päällä "clone". Oppivaan kirjoittavien suositellaan käyttävän näitä valmiita malleja, jotta ulkonäkö vastaa kaikilla sivuilla lähestulkoon toisiaan. Toisaalta valmiit esimerkit myös nopeuttavat työtäsi ja parhaimmillaan tehtäväksi jää vain tekstien ja kuvien liittäminen oikeisiin kohtiin.

Sivun perusrakenne

Seuraavassa on luotu Elementtien asettelurivin avulla 2- palstainen sivu. Kuvan alla on selitteet perustoiminnoista.

  1. Tässä kohdassa voit helposti muokata artikkelisi kiinteää osoitetta. Tämä kannattaa tehdä, jos esimerkiksi haluaa jakaa sivua laajemmalti ja artikkelin otsikko on pitkä. Lyhyemmän osoitteen muistaminen on helpompaa ja tehokkaampaa.
  2. Kaikki osat KingComposerissa lisätään elementteinä. Käytännössä jokainen elementti sisältää omanlaista informaatiot, kuten tekstejä, kuvia, videoita ja erilaisia toimintoja. Elementit on helposti siirrettävissä siirtämällä niitä hiiren avulla paikasta toiseen haluamallaan tavalla. Näin ollen ei enää jatkuvaa koodin lukemista perinteisessä editorissa vaan vapaus muokata on suurempi.
  3. Elementtien lisääminen on helppoa kun menet osion elementtien loppuun ja sinne ilmestyy pieni plus (+) näppäin. Tämän avulla voit lisätä uuden elementin, kuten kuvan.
  4. Palstojen leveyttä on helppo muuttaa menemällä palstojen jakoviivan päälle ja ottamalla kiinni siitä hiirellä. Siirtämällä viivaa saat muokattua palstojen suhteen prosenteissa sopivaksi. Yleisimmin käytettyjä on jaot 75%/25%, 67%/33% tai kolmella palstalla 33%/33%/33%.
  5. Mikäli haluat artikkeliisi enemmän jakoa ja eri tavalla jaoteltuja osioita, kannattaa lisätä uusia elementtejä tai osoita elementtien hallinta riviltä. Se käy helposti kokeilemalla. Huomaa, että osoiden järjestystä voi vaihdella keskenään yhtä helposti kuin elementtien järjestystä. Siirtämällä osion toiseen paikkaan se siirtää sen sisällä olevat elementit mukanaan.

KingComposerin yleisimmät elementit

Otsikko (Title)

Kuvassa kohdassa 1 voit luoda otsikon tai väliotsikon. Oppiva omniassa yleinen käytäntö on, että tason H1 otsikko on varattu koko artikkelin nimelle, mutta artikkelitasolla otsikoita H2 -H6 voi käyttää tarpeen mukaan. Otsikko elementti sisältää yleensä vain otsikon nimen. Muotoilu tapahtuu automaattisesti Oppivassa WordPressissä olevan teeman kautta, joten siihen käyttäjän ei tarvitse puuttua siihen. Alla olevasta kuvasta näet, miten määrität otsikon. Määritettyäsi otsikon Otsikko ilmestyy elementtinä siirreltäväksi artikkeliin.

Teksti (Text Block)

Tekstiä pääset kirjoittamaan lisäämällä "Teksti-elementin" (kohta 2  elementtien lisäysnäkymässä). Teksti elementtiä voi muokata erikseen ja yksinkertaisimmillaan liität haluamasi tekstin tähän elementtiin. Usein muokkaamisen ja muotoilun kannalta on kannattavaa lisätä teksti osioittain tai kappaleittain. Katkaisu kannattaa varsinkin tehdän kuvien ympäriltä, koska silloin tekijälle avautuu laajemmat mahdollisuudet hyödyntää muiden elementtien muotoilua tekstin sekaan. Huomaathan, että teksti-elementtiä voi muokata suoraan myös päänäkymässä.

Kuva (Single Image)

Kuvan pääset lisäämään kohdassa 3 elementtien lisäysnäkymässä. Tällä pystyt lisäämään yhden yksittäisen kuvan. Kuvan voit hakea joko tietokoneeltasi tai jo WordPressistä löytyvistä kuvista. Alla näet yleisimmät paikat mitkä kannattaa täyttää. Kuva ilmestyy muiden elementtien tapaan osioon elementtinä, jota voi vapaasti siirrellä.

Videot (Video Player)

Videoiden lisäämien King Composerissa on helppoa. Useimmin sinun täytyy ladata video tai yksinkertaisimmillaan tietää esimerkiksi videon YouTube-osoite. Videoiden lataamista esimerkiksi YouTubeen suositellaan, sillä sillä tavalla säästetään arvokasta tallennustilaa WordPress-alustalla. Samalla myös palvelun nopeus ja laatu paranee. Alla näet esimerkin miten esimerkiksi YouTube-videon voi upottaa. Video elementin löydät elementtien lisäysnäkymästä kohdasta 4.

Upotettu lähdekoodi (Raw Code)

Joskus artikkeliin tai sivuun on hyvä lisätä ulkopuolista upotettua materiaalia. Tämä tapahtuu helposti, kun esimerkiksi ThingLinkin tai vastaavan palvelun upotuskoodi on tiedossa. Tähän tarkoitukseen "Upotettu Lähdekoodi" toimii erinomaisesti, jolloin samalla tästä ulkoisesta elementistä saadaan ruudulle helposti siirreltävä ja käsiteltävä yksikkö. Upotetun koodin elementin löydät kohdasta 5 elementtien lisäys valikossa.

Elementin muokkaaminen jälkikäteen

Elementin muokkaaminen jälkikäteen on mahdollista, kun menet elementin päälle ja painat vihreää kynää, joka osoittaa laatikkoon. Siitä avautuu muokkaus-ikkuna.

Elementin kopioiminen

Joskus elementin kopioiminen nopeuttaa tekemistä. Kopioimalla elementit, kopioit samalla kaikki asetukset, jolloin esimerkiksi kuvien kopioiminen on kannattavaa ja riittää että vaihdat vain kuvan ja muut asetukset säilyvät ennallaan. Kopiointi tapahtuu menemällä elementtiin ja painamalla kopiointi-nappulaa.

Elementin poistaminen

Joskus käy niin ikävästi, että elementin tulee luotua turhaan tai sen haluaa poistaa. Poistaminen tapahtuu helposti menemällä elementin päälle ja painamalla punaista roskakorin kuvaa. Myös isompien osoiden poistaminen on mahdollista, kun menee osion pääotsakkeen päälle ja painaa punaista ristiä.

Ohje-video King Composerin käyttöön

Artikkelin julkaiseminen

Artikkelin julkaisemisessa on hyvä muistaa seuraavaa. Oppivassa Omniassa on esimerkiksi käytäntö, että julkaisijan tulee valita sopiva kategoria mihin artikkeli kuuluu. Tällä varmistetaan, että tieto on löydettävissä vierailijan kannalta oikeasta paikkaa ja ennen kaikkea myös että se on näkyvillä. Artikkeliin on hyvä lisätä myös Artikkeli-kuva. Tällä saadaan Artikkelille positivisempaa näkyvyyttä ja eloa. Kun kaikki asetukset on kunnossa, voi artikkelin julkaista painamalla "Julkaise"-nappulaa. Mikäli artikkelia ei halua vielä julkaista ja haluaa tallentaa sen luonnoksena, kannattaa painaa "Tallenna luonnos"-nappulaa ja pääset myöhemmin muokkaamaan artikkelia lisää. Kannattaa tutustua myös muohin asetuksiin, mikäli haluaa julkaista materiaalia ajastetusti.

Tuki ja yhteystiedot

Tuki: Vesajoona Salonen, vesajoona.salonen(at)omnia.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.