Kuvaamisen hyvät käytännöt Omniassa

Opettajia mobiilioppimisen kurssilla InnoOmniassa 2014. Kuva: Esko Lius (CC BY-SA)

Oppimiseen liittyy usein kuvien ja videotallenteiden tekeminen ja julkaiseminen. Julkisella paikalla ihmisten kuvaaminen ja kuvan julkaiseminen on sallittua, kunhan kuva ei ole loukkaava. Oppilaitoksessa ja työssäoppimispaikoilla sekä tilanteissa, joissa kasvot näkyvät ja nimi mainitaan, täytyy olla kuvattavan lupa.

Oppimistilanteen saa kuvata ja tallentaa yksityiskäyttöön. Julkaisuun ja esimerkiksi Periscope-sovelluksella tapahtuvaan striimaukseen tarvitaan kuvattavilta lupa.

Kuvaajalla on tekijänoikeus kuvaan/elokuvaan. Jos olet jakamassa jonkun toisen tekemää tuotosta, varmista, että sinulla on siihen lupa. On toivottavaa, että oppimateriaaliksi tarkoitettu aineisto jaetaan avoimesti CC BY-SA -lisenssillä.

Sovi etukäteen opiskelijoiden ja työpaikkojen kanssa kuvaamiskäytännöistä. Pyydä opiskelijoita täyttämään tämä Kuvauslupa-lomake (PDF) jo ennen kuin alatte tehdä tuotoksia. Kun opiskelijat tekevät videoita ja muita tuotoksia itse, käytä tätä Opiskelijan tuotosten julkaisulupa -lomaketta.

Kuvaaminen Omniassa (PDF) sisältää ohjeet Omniassa pidettävien avointen tilaisuuksien järjestäjille ja osallistujille sekä huoneentaulun kuvaamisen perustilanteisiin.

Ohjeita videokuvaukseen sivulla löydät hyvät vinkit miten tehdä hyvät videot.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.