Microsoft Stream – Jaa videoita ja Teams-tallenteet kätevästi!

Microsoft Stream on kätevä tapa jakaa videoita organisaation sisäisesti. Streamin käyttäminen on varsin yksinkertaista ja se sisältää monia hyödylissiä ominaisuuksia, kuten videoiden kevyttä editointia, jakamista ja seuraamista helpottavia toimintoja.

Microsoft Teamssissä tallennetut kokoukset myös tallentuvat Streamiin automaattisesti. Näistä lähtee sähköposti automaattisesti nauhoittajalle ja kokouksen järjestäjät saavat myös videoon omistajan oikeudet. Nämä löytyvät myös Ryhmien sisältä Streamissä.

Streamin etusivulta kannattaa ehdottomasti tutustua ohje-materiaaliin, joka auttaa yleisimmissä asioissa ja antaa vinkkejä miten Streamiä voi käyttää tehokkaasti.

Videon käsittely

Kaikki oma sisältö löytyy valikosta kohdan Oma sisältö alta. Videoiden alta löydät kaikki omat videot, Ryhmien alta voit selata kaikkien omien ja ryhmien mihin kuulut sisältöä, Kanavat alta löydät luomasi kanavat ja kokoukset alta löydät Teamssissä tallentamasi kokoukset.

Videot valikossa pääset muokkaamaan ja hallitsemaan omia videoitasi. Uusien videoiden lataaminen tapahtuu helposti vetämällä video-tiedostot esimerkkikuvassa (yllä) olevaan kohtaan oikealla ylhäällä. Välissä olevalla lajittelu-valikollla helposti pystyt lajittelemaan ja etsimään videoita, jos niitä on kertynyt paljon.

Videon kevyt muokkaaminen tapahtuu videon kohdalla kolmesta pisteestä, joista avautuu näkyviin vaihtoehdot

Jaa eli voit jakaa sen muille linkkinä, sähköpostina tai saat sitä kautta upotuskoodin, jonka avulla voit laittaa sen vaikka nettiin, Moodleen tai SharePoint sivuille. Muistathan, että sisällön voi nähdä vain organisaatioon kuuluvat jäsenet. Käytännössä jos teet julkista tietoa on suositeltavaa ladata video koneelle ja jakaa se YouTuben tai vastaavan palvelun kautta.

Korvaa video eli  esimerkiksi jos olet ladannut videon koneellesi ja tehnyt siihen laajempaa muokkausta kuin mitä Streamissä pystyy, niin tällä voit korvata videon editoimallasi versiolla.

Poista eli voi poistaa videon ja se siirtyy roskakoriin, josta sen voi käydä palauttamassa, jos tulet katumapäälle.

Katkaise video eli voit trimmata videota ottamalla pätkiä pois. Tämä on hyvin yksinkertaista ja laajempaan editointiin kannattaa video ladata koneelle ja editoida erillisellä videoeditorilla.

Lataa video eli voit ladata videon koneellesi.

Kolmen pisteen vieressä vasemmalla on Kynä-kuva. Tästä pääset muokkaamaan videon perusteitoja (Kuva alla). Tämä on kätevää, jos haluat hallita videon omistajia, nimeä, kenelle se on jaettu tai millä kanavilla se on nähtävissä.

Tiedot sarakkeessa  voit muuttaa videon nimeä, antaa sille kuvauksen, valita videon esityskielen ja voit valita sille pikkukuvan, joka näkyy videon peruskuvana listauksissa.

Oikeudet sarakkeessa voit hallita kenellä tai millä ryhmillä on oikeus hallita, muokata ja katsella videota. Tämän voi määritellä Ryhmittäin (esim Teams-tiimi), Kanavittain (ohjeet tämän osan jälkeen) ja yksilöittäin. Voit myös määritellä videon niin, että kuka tahansa meidän organisaatiosta voi katsoa sen. Kanavia suositellaan, jos tuotat paljon sisältöä ja haluat lajitella niitä teeman mukaan. Tämä toimii samaan tapaan kuin YouTuben soittolistat.

Asetukset sarakkeessa voit määrittää onko eri esittäjien tunnistus käytössä, sallitaanko kommentit ja tekstityksen voi määrittää tässä kohti. Tämän voi tehdä automaattisesti, kun ensin valitsee Tiedot sarakkeesta esityskielen ja sitä kautta aktivoi kohdan "muodosta tekstitystiedosto automaattisesti". Tämän tarkkuus tosin muilla kielillä kuin englanti voi olla heikkoa.

Kanavan luominen ja jakaminen

Kanavan luominen tapahtuu menemällä kanaviin Oman sisällön kautta ja valitsemalla ruudulta + luo kanava. Tämän jälkeen aukeaa alla oleva valikko, johon voit syöttää kanavan nimen (kannattaa olla mahdollisimman kuvaava) ja kuvauksen. Voit valita kanavalle kuvan ja määrittää kenelle se on.

Ryhmäkanava on tarkoittu tietylle ryhmälle. Tämä voi olla esimerkiksi Teams-tiimi.

Yrityksenlaajuinen kanava näkyy kaikille organisaatiossa ja jos et halua videoita kaikkien näkyviin, kannattaa välttää tätä vaihtoehtoa.

Kanavalle videoiden liittäminen tapahtuu videon tiedoista, joissa ylempänä on ohjeet miten se tehdään.

Kanavan jakaminen on kätevää esimerkiksi Teamssissä tai muissa ympäristöissä. Valitsemalla kolmepistettä kanavan kohdalla (Kuva alla), saat alla olevan valikon, mitä kautta saat joko jaettavan linkin tai upotuskoodin. Upotuskoodi on varsin kätevä Moodlessa tai oppimisympäristöiss.

Kanavan poistaminen tapahtuu myös kolmen pisteen kautta.

Kanavan liittäminen Teams-välilehdelle

Tämä tapahtuu helpoiten, kun Teamssissä lisäät välilehden ja valitset Stream-sovelluksen. Tällöin sinulta kysytään vain kanavan osoite tai voit hakea sen tietämällä kanavasi nime ja voit nimetä välilehden haluamallasi tavalla, kuten esimerkiksi tuntitallenteet tai opetusvideot. Alla olevassa kuvassa näet esimerkin. Voit halutessasi lisätä vain yksittäisen videon ja löydät sen hakemalla tai kopioimalla videon linkin. Varsinkin kanavan jakaminen on kätevää, kun haluaa koota yhteen kurssin/koulutuksen aikana tallennetut videot jälkikäteen katsottavaksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.