Moodle opettajalle

KUVA 1. Omnian Moodle-mallipohja ja sen osat. Vasemmalla näet murupolun, kaksi lohkoa – Navigointi ja kurssin Asetukset. Oikealla puolella ylimpänä näkyy Käyttäjähallinta, jossa on paljon perusasetuksia. Alempana näkyy Muokkaustila päälle -painike, jolla voit muokata sivua mieleiseksesi ja muutama muu lohko.

Nämä ohjeet on tarkoitettu opettajalle Moodle-kurssin hallinnointiin ja kurssin rakentamiseksi Moodleen. Opiskelijoille löytyvät ohjeet ovat täällä. Opiskelijoiden ohjeissa käsitellään myös Moodle-profiili- ja viestitysasiat, joten opettajan on hyvä käydä läpi se ohje aloittaessaan Moodle-työskentelyä.

Huom! 5.11.2018 tehty itserekisteröitymismuutos ja siihen korjausohjeet löydät kohdasta Kurssiavaimen määrittäminen kurssille.

Näissä ohjeissa käydään perustoiminnot läpi melko kronologisesti ja linkit osoittavat usein Mediamaisterin Moodle-ohjeisiin. Tämän ohjesivun lisäksi on myös opettajan kysytyimmät kysymykset Moodlesta, joihin on myös  hyvä tutustua. Ohjeet ja kysytyimmät täydentävät toisiaan.

Kurssialustan luominen

Aloita kurssialustan luominen tilaamalla pohja joko a) lomakkeella (www.bit.ly/uusimoodletilatai b) työväenopiston opetuksen assistentilta, jos olet työväenopiston opettaja. Anna tarpeeksi tietoa, kerro mikä kurssi on kyseessä ja kuka tai ketkä ovat opettajia, kerro myös, jos haluat tehdä kopion jostain toisesta kurssista. Saat paluupostissa uuden kurssipohjasi ja ohjeita kurssin rakentamiseen.

Valmis kurssipohja on yleensä Omnian perusmallin kopio (kts. kuva 1). Voit muokata varsinaista kurssialustaa Vasemmalta Asetusten Muokkaa asetuksia -kohdassa. Siellä voit tehdä kurssillesi siistin kuvauksen, joka näkyy silloin kun kurssia haetaan Moodlen sisällä. Voit tarkistaa saman tekstin myös jo käytössä olevista kursseistasi. Tämän jälkeen voit alkaa muokkaamaan kurssipohjaa itsellesi sopivaksi. Voit lukea ohjeita näistä linkeistä: Kurssin etusivu, Kurssin asetukset, Kurssin avaaminen ja Aineistojen ja aktiviteettien lisääminen. Voit myös lukea, mikä työkalu kannattaa valita mihinkin tehtävään ja tekemiseen.

Kurssin asetusten määrittäminen

Kurssin asetuksia voi määrittää milloin vaan uudelleen. Voit esimerkiksi vaihtaa ruudukon aiheiksi tai lisätä suoritusten seurannan myös myöhemmin käyttöön. Asetuksissa voit antaa nimen, aloituspäivän, kurssikuvauksen ja voit säätää mm. uutisasetuksia, suoritusten seurantaa ja ryhmiä.

Kurssiavaimen määrittäminen kurssille

Asetathan kurssillesi kurssiavaimen. Oheisesta videosta voit katsoa, miten se tehdään.

Kurssin käyttäjät/osallistujat

Kurssin käyttäjätietoihin eli osallistujiin pääset käsiksi Käyttäjähallinnassa. Voit lisätä osallistujia tai poistaa niitä. Voit myös määritellä käyttäjissä missä roolissa henkilöt ovat. Napsauta auki Käyttäjähallinta, Osallistujat ja voit lisätä rooleja (esim. opettaja, kurssin pääopettaja, opiskelija) henkilön nimen takaa Roolit-kohdassa pienestä henkilökuvakkeesta.

Kurssialustan muokkaaminen – tekstieditori

Tekstieditori on selaimessa oleva kirjoitusruutu. Moodlessa voit vaihtaa editoria tarpeen mukaan. Oletuseditorin nimi on Atto-editori. Voit tutustua editorin käyttöön tällä sivulla.  Moodlen tekstieditori on yksi tärkeimmistä välineistä. Saat tekstieditorin avulla lisättyä mm. visuaalisuutta muokkaamalla osioita editorilla, esim. viemällä kuvan tekstieditorin ruutuun.

Kurssin pedagoginen suunnittelu

Verkkokurssi ei ole materiaalipankki. Moodlea voit toki käyttää materiaalipankkina esim. lähiopetuksen tukena. Tällöin voit esim. jakaa harjoitukset, tiedot kotitehtävistä ja ylimääräiset monisteet Moodlen kautta opiskelijoille. Näin voit myös vähentää turhaa tulostamista. Voit esim. jakaa tärkeimmät asiat monisteena ja vähemmän tärkeät Moodlessa.

Mikäli olet rakentamassa monimuoto- tai verkkokurssia, mieti erityisesti mitä haluat opettaa, millaisten tehtävien avulla ja mitkä asiat tukevat oppimista. Tukea kurssin pedagogiseen suunnitteluun saa kollegoiden lisäksi digituesta (digituki@omnia.fi). Verkossa on lukemattomia lähteitä kurssin suunnitteluun. Voit aloittaa vaikkapa Verkko-opettajan nettioppaaseen ja Keittokirjaan aloittelevalle verkko-opettajalle.

Kurssin tehtävien valitseminen

Moodlessa on laaja valikoima erilaisia tehtävätyyppejä. Niihin kannattaa tutustua huolella. Esimerkiksi monivalintatehtäviä löydät Tentti- ja H5P-työkaluista.

Materiaalin siirto Moodleen

Moodleen voi siirtää materiaalia helposti. Muistathan siirtäessäsi tekijänoikeudet, pyri käyttämään materiaalia, joka on sinun itsesi tekemää tai jonka käyttöön olet saanut luvan. Vapaasti käytettävää materiaalia kutsutaan nimeltä OER (open education resources) eli avoimet oppiresurssit.

Kurssin vuorovaikutuksen lisääminen

Moodlessa vuorovaikutusta voi yrittää lisätä eri keinoin. Tärkeää on ohjeistaa opiskelijat hyvin jo alussa. Erityisesti tehtävien tekemisen kuvaukset ovat tärkeitä. Voit myös ohjata opiskelijoita keskustelun avulla. Kerro myös selkeästi se, miten kurssilla viestitään (esim. voiko sinuun olla yhteydessä sähköpostilla, puhelimitse (milloin?), whatsappissa tms.).

Suoritusten seuranta

Suoritusten seurannan avulla voidaan määritellä, mitkä tehtävät kuuluvat verkkokurssin suorittamiseen. Mikäli suoritusten seurannan ottaa päälle asetuksista, tulee muistaa, että jokaiseen aktiviteettiin ja aineistoon täytyy silloin määrittää seurannan taso. Seurannassa on kolme päätasoa: 1) aineistoa tai aktiviteettia ei seurata, 2) opiskelija voi merkitä itse aineiston tai aktiviteetin suoritetuksi tai 3) suoritus täyttyy, kun ehdot täyttyvät. Ehtoja suorituksen täyttymiseen voi olla esim. tehtävän avaaminen, tehtävän tekeminen loppuun tai hyväksytyn arvosanan saaminen. Suoritusten seurannan saa visuaaliseksi näkyviin Edistymisen seuranta -lohkon avulla.

Kurssin arviointi

Kurssia voi arvioida eri tavoin. Näiden ohjeiden avulla voit valita, miten arviointia haluat suorittaa kurssilla. Moodlessa ei ole pakko ottaa käyttöön arviointia, jos Moodleen laitettu materiaali on enemmänkin ”pankissa”.

Kurssin osien piilottaminen

Kurssin osat voi laittaa piiloon. Se toimii hyvin esimerkiksi silloin, kun kurssilla edetään viikko kerrallaan ”syvemmälle” tai kun rakennat kurssin loppuosaa alkuosan ollessa jo käynnissä.

Kurssin sulkeminen ja lopettaminen

Kun kurssi on päättynyt, on hyvä tietää mitä voit tehdä. Voit sulkea kurssin opiskelijoilta, tyhjentää kurssin tapahtumista ja käyttää pohjaa uudelleen, kopioida kurssin uudeksi kurssiksi ja arkistoida tai poistaa kurssisi.

Kysymyspankki

Kysymyspankki on Tentti-työkalun monipuolinen ominaisuus, jolla voit rakentaa jokaisella käyttökerralla erilaisen testin. Käytännössä kysymyspankin avulla voisi tehdä vaikkapa 100 kysymystä samasta aiheesta ja tentti arpoisi jokaiselle osallistujalle omat kymmenen kysymystä pankista. Kategorisoimalla kysymyksiä voi myös rakentaa vaikeutuvia testejä.

Ryhmät ja ryhmittelyt

Moodlen sisällä voi tehdä ryhmiä ja ryhmittelyjä. Ryhmät tarkoittavat opiskelijoista jaettuja pienryhmiä, joille voit antaa erillisiä tehtäviä. Voit automatisoida ryhmiin jakamisen tai tehdä sen käsin, esim. jos opiskelijoita täytyy poluttaa kurssin sisällä. Ryhmittelyllä voit yhdistää pienryhmiä yhteisten tehtävien äärelle. Esimerkiksi kurssin lopuksi voi kerätä kaikki pienryhmät yhteisesti tekemään yhteenvetoa.

Varmuuskopiointi

Kurssialustasta on mahdollista tehdä varmuuskopio. Se kannattaa esim. silloin kun kurssia on tarkoitus pitää eri oppilaitosten Moodlessa tai kurssipohjalle on kertynyt paljon arvioitavaa materiaalia. Yleensä kurssia ei tarvitse varmuuskopioida. Kurssin katoaminen kokonaan on äärimmäisen harvinaista, eli käytännössä se ei ole mahdollista.

Videon, Thinglinkin tms. upottaminen

Videon, Thinglinkin tai muun ulkoisen objektin lisääminen Moodleen on mahdollista. Voit vaikka upottaa Forms-kyselyn Moodlen sisään. Upottaaksesi tarvitset upotuskoodin ja taidon käyttää tekstieditorin HTML-nappulaa. Käytännössä kopioit upotuskoodin, avaat tekstieditorin kohdalle, johon haluat lisätä upotuksen, painat HTML-nappia, lisäät upotuskoodin tekstieditoriin ja tallennat.

Lohkojen valinta ja siirtäminen

Opettaja voi itse määritellä mitä tietoa vasemmassa ja oikeassa reunapalkeissa näytetään. Näitä osioita kutsutaan lohkoiksi. Yleensä valmiina mallipohjassa ovat Navigointi, Asetukset, Viimeisimmät uutiset, Tulevat tapahtumat ja Suoritusten seuranta. Voit lisätä tai vähentää omaan kurssipohjaan lohkoja, voit tehdä pohjasta juuri sen näköisen kuin haluat. Muokkaustilassa etsi Lisää lohko -laatikko jommastakummasta reunasta ja valitse itsellesi sopivat. Näitä lohkoja voit raahata sopiviin paikkoihin hiiren avulla. Mikäli haluat päästä lohkoista eroon, mene muokkaustilassa lohkon päälle ja näet pienen rataskuvion. Rataskuviosta painamalla voit poistaa lohkon ”Poista lohko” -komennolla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.