Moodle opiskelijalle

HUOM. Ajantasaiset Moodle käyttöohjeet löydät it.omnia.fi sivulta. Päivitämme Moodle ohjeet oppiva.omnia.fi sivustolla tulevaisuudessa.

Tältä sivulta löydät ohjeita työskentelyyn Moodle-alustalla. Huomaathan, että ohjeet on tehty opiskelijoille. Opettajille on omat ohjeet koskien Moodlen käyttöä. Näistä ohjeista on kuitenkin hyötyä myös opettajalle, joka vasta tutustuu Moodlen käyttöön. Lihavoidut sanat tekstissä ovat Moodlesta löytyviä linkkejä. Näiden ohjeiden lisäksi löydät usein kysytyt kysymykset Moodlesta opiskelijan näkökulmasta.

Artikkelin lopussa kerrotaan myös muutamasta tietoteknisestä perusasiasta, joiden osaamisesta on hyötyä Moodlen käyttämisessä.

Kirjautuminen

Omniassa on erilaisia opiskelijaryhmiä, joiden kirjautuminen toimii eri tavoin.

Opiskelija, jolla on Omnian tunnukset

Kirjaudu sisään Omnian tunnuksilla, ne olet saanut aloittaessasi opinnot. Opettele tunnukset ulkoa ja vaihda salasana puolen vuoden välein.

Opiskelija, jolla ei ole Omnian tunnuksia

Espoon työväenopiston / Pajat  on kolme eri vaihtoehtoa luoda tunnukset Omnian Moodleen:

 1. Kirjautuminen sähköpostiosoitteen ja salasanan avulla
 2. Kirjautuminen Google-tunnuksilla (esim. Gmail-tunnuksilla)
 3. Kirjautuminen Facebook-tunnuksilla

Kun olet valinnut, millä tavoin kirjaudut Moodleen, käytä aina samaa kirjautumismenetelmää. Lisää ohjeita löydät täältä.

Omien tietojen hallinta

Moodlessa on muutama väline, jolla voit määritellä itsellesi sopivia näkymiä. Voit myös määritellä, mitä tietoja sinusta näkyy ulospäin. Etusivu, jolle pääset heti, kun olet kirjautunut osoitteessa https://moodle.omnia.fi on nimeltään oma sivu. Voit muokata sivua haluamaksesi. Siihen löytyy ohje tästä.

Toinen käyttäjälle tärkeä painike on oikean yläkulman käyttäjävalikko. Käyttäjävalikon avulla pääset katsomaan omia tietojasi, opettajien antamia arviointeja tehtävistäsi, tenteistäsi ja muista arvioiduista aktivitiiteistä. Löydät myös Moodlen sisäiset viestit täältä ja pääset muokkaamaan asetuksia mm. voit valita Moodlen kielen ja tarkistaa ilmoitusten sekä viestien asetukset sinulle sopiviksi. Lisää ohjeita käyttäjävalikosta löydät täältä.

Kurssille ilmoittautuminen

Kurssille ilmoittautumiseen on erilaisia vaihtoehtoja. Voi olla, että opettaja tai joku muu ilmoittaa sinut automaattisesti kurssillesi. Jos joudut itse ilmoittautumaan kurssille, olet saattanut saada kurssiavaimen (salasanan) tai kurssi on avoin kaikille halukkaille.

Mikäli sinun pitää itserekisteröityä, tee näin:

1A) Jos opettaja on antanut sinulle kurssialueen internetosoitteen, voit käyttää sitä laittamalla sen selaimen osoiteriville.

1B) Tai jos opettaja on antanut sinulle kurssialueen nimen, etsi se Moodlesta. Hakutoiminto Hae löytyy sivun oikeasta yläreunasta. Hakumääreenä voi olla kurssin nimi, nimen osa tai lyhenne. Kun löydät oikean kurssin, klikkaa sen nimeä.

1C) Jos et löydä oikeaa kurssia, tarkista opettajalta, mikä on mennyt pieleen.

2) Jos et ole jo kirjautuneena Moodleen, seuraavaksi Moodle pyytää kirjautumista. Kirjaudu sisään.

3) Lopuksi anna kurssiavain, jos Moodle sitä kysyy.

Tehtävätyypit – mitä pitää osata

Yleisimpiä tehtävätyyppejä Omnian Moodlessa ovat Tehtävä, Keskustelualue, Tentti ja h5p. Opettajilla voi olla käytössä muitakin aktiviteetteja (tehtävätyyppejä), kuten vaikkapa Työpaja, Tietokanta tai Oppimispäiväkirja. Jokin Moodlen ulkopuolinenkin väline (vaikkapa Thinglink, Futural Skills, Forms tms.) voi olla tehtävä, joka pitää tehdä.

Tehtävä

Tehtävä on palautuskansio, jonne voidaan palauttaa vastaus opettajan pyytämällä tavalla. Palautus voi olla tekstinä editorissa (kirjoitat suoraan selaimen tekstieditoriruutuun), dokumenttina (doc, pdf) tai Moodlen lisäosalla Poodl:lla (ääni ja video). Opettajasi on määritellyt, miten sinun pitää vastata tehtävänantoon. Mikäli tehtävänanto on epäselvä, kysy lisää opettajalta.

Keskustelualue

Keskustelualue voi olla oikeasti keskustelualue, jossa voit kysyä tai kommentoida. Se voi myös olla määriteltynä tehtäväksi. Esimerkiksi mielipiteen tai oman näkökulman kertomista voidaan opiskella Keskustelualueen välityksellä. Keskustelualue toimii tekstieditorin avulla, kirjoitat mitä haluat tai mitä sinulta odotetaan.

Tentti

Tentti ei ole aina koe tai testi. Se voi olla myös kokoelma tehtäviä, joita opettaja on laittanut yhteen antaakseen opiskelijoille monipuolisia tehtäviä. Tentin sisällä voi olla matemaattisia laskuja, esseitä (eli pitkiä tekstitehtäviä), monivalintoja (ns. rasti ruutuun), täydennys- (fill) tai vedä ja tiputa (drag and drop)-tehtäviä. Tentti on siis väline, jolla saadaan monipuolisempia tehtävätyyppejä harjoituksiin. Tentin lopuksi muista aina lähettää ja lopulta vielä varmistaa tietojen lähetys. Näin opettaja tietää sinun tehneen tehtävät. Muistathan, että joskus tentti voi olla myös esim. kurssin loppukoe. Silloin lue ja noudata tarkkaan opettajan ohjeita!

H5P

H5P on Moodlen lisäosa, jolla tehdään interaktiivista sisältöä, eli tehtäviä ja esityksiä. Opettajasi on voinut tehdä sinulle vaikkapa videon, jossa on kysymyksiä mukana. Voi myös olla, että saat kuvasarjan, jossa on kysymyksiä mukana. H5P:n tehtävät voivat olla myös lyhyitä kysymyksiä tai kuvia, joiden tehtävä on tehdä kurssista vähän visuaalisemman näköinen.

Suoritusten seuranta

Suoritusten seuranta on väline, jolla opiskelija ja opettaja näkevät, missä tilassa tehtävien tekeminen opiskelijoilla on. Suoritusten seurannassa käytetään eri värejä. Näet usein suoritusten seurannan kurssisivulla (eli kurssin etusivulla) vasemmassa reunassa. Värit voivat olla sininen, vihreä, punainen ja keltainen.

 • Sininen tarkoittaa tehtävää, jota et ole vielä tehnyt.
 • Tehtävä muuttuu vihreäksi, kun olet tehnyt tehtävän siten, miten suoritusten seurannassa on määritelty (joko merkinnyt itse tehtävän suoritetuksi, käynyt materiaalin läpi tai palauttanut tehtävä ja/tai saanut siitä hyväksytyn tuloksen).
 • Punainen merkki tulee, jos tehtävässä on ollut määräaika ja olet jättänyt tehtävän tekemättä.
 • Keltainen tarkoittaa, että olet melkein tehnyt tehtävän. Se on voinut jäädä kesken tai olet unohtanut painaa Lähetä-nappulaa tehtävän lopussa.

Suoritusten seurannan etuina opiskelijalle on se, että voit helposti seurata mitä vielä pitää tehdä. Opettaja näkee samalla, miten kurssilla edetään ja osaa esim. arvioida oikeaan aikaan.

Yleiset tietokonetaidot, jotka hyödyttävät Moodlen käytössä

Liitä dokumentti

Moodlessa voi palauttaa tehtävän suoraan kirjoittamalla tekstieditoriin, mutta myös vaikkapa liittämällä tiedoston palautuskansioon. Opettaja voi myös pyytää sinua palauttamaan esim. esitelmäsi PowerPoint-tiedostona. Tällöin teet näin:

   • KUVAT 1-2. Avaa tehtävä Moodlen kurssialueelta
   • KUVA 3. Lisää palautus ja lataa haluamasi tiedosto koneelta, pilvestä tai muistitikulta
   • KUVA 4. Tallenna muutokset ja lähetä arvioitavaksi.
Moodlen palauta tehtävä -näkymä
Paina laatikon kohdalta, pääset lisäämään palautuksen.
Etsi koneelta oikea tiedosto.
Tallenna lopuksi liittämäsi tiedosto.

PDF:n tekeminen

PDF-tiedosto, eli portable document format on ohjelmistoriippumaton, siirrettävä tiedostomuoto. Se on siitä hyvä tiedostomuoto, että se säilyy samanlaisena huolimatta siitä, millä koneella ja millä ohjelmalla se avataan. Moodlessa on myös PDF-palautukselle oma editori, jossa opettajan on helppo tehdä huomioita suoraan PDF-tiedostoon. PDF:n voi tehdä kaikissa Office-ohjelmissa (esim. Word, Excel, PowerPoint jne., jotka löytyvät koulun koneilta). Tallennus PDF-muotoon tehdään Officen ohjelmissa näin:

 1. Valitse vasemmalta yläkulmasta Tiedosto
 2. Paina Tallenna nimellä tai Tallenna ADOBE PDF -muodossa
 3. Mikäli painoit Tallenna nimellä, valitse Muoto: -alasvetotaulukosta kohta PDF ja paina sitten Tallenna.
 4. Mikäli painoit Tallenna ADOBE PDF -muodossa, voit painaa suoraan Tallenna.

Pidä kuitenkin mielessä, mihin tallennat, sillä sitten sinun on helppo lisätä tiedosto Moodlen tehtäväpalautukseen.

Screenshot

Screenshot, kuvakaappaus eli näyttökuva tarkoittaa näytöstä otettavaa kuvaa tietokoneen sisäisellä ”kameralla”.  Löydät tietokoneen näppäimistöstä jostain PrtScr-nappäimen. Joskus sinun täytyy painaa jotain toista näppäintä (esim. Fn, Alt tms.). Eri ohjeita näyttökuvan ottamiseen löytyy täältä. Kuvakaappauksen, näyttökuvan eli screenshotin voit liittää pikakomennolla (Ctrl+V) tai Liitä-toiminnolla vaikkapa Word-dokumenttiin tai Paint-ohjelmaan. Sen jälkeen voit tallentaa tiedoston (eli Wordin tai kuvatiedoston) ja liittää sen taas eteenpäin esimerkiksi Moodlen Tehtävän kansioon.

5 thoughts on “Moodle opiskelijalle

  • Elise Nyyssönen says:

   Hei Tony!
   Moodle nyt keskiviikkona 25.3. on forbidden (kielletty), koska se on alhaalla/kaatunut. Sekä palveluntuottaja että Omnian IT tutkivat tilannetta ja yritetään saada Moodle takaisin jaloilleen mahdollisimman pian. Pahoittelemme, että oppiminen keskeytyy – jatkossa pyrimme välttämään kaatumista.

 1. Alemayehu Ayana says:

  Hei,
  Minulla on ongelmia tehtävien tallentamisen kanssa (interaktiiviset tehtävät ja myös ne tehtävät, jotka on ladattava Moodleen).

  Miten tämä voidaan ratkaista?
  Kiitos paljon!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.