Moodlen usein kysytyt kysymykset (FAQ) opiskelijalle

Tässä artikkelissa käydään useimmin kysytyt kysymykset Moodlesta opiskelijan näkökulmasta. Varsinainen opiskelijan Moodle-ohje löytyy täältä. Opettajan usein kysytyt kysymykset ovat täällä.

Varsinaiset Moodlen ohjeet opiskelijalle ovat omassa artikkelissaan.

Mikä on tekstieditori ja miten käytän sitä?

Tekstieditori on selaimessa oleva kirjoitusruutu. Moodlessa voit vaihtaa editoria tarpeen mukaan. Oletuseditorin nimi on Atto-editori. Voit tutustua editorin käyttöön tällä sivulla.

Voinko lähettää Moodlessa viestejä? Miten se tehdään?

Kyllä, Moodlessa voit lähettää viestejä esim. opettajalle tai toisille opiskelijoille. Huomaathan kuitenkin, että kaikki eivät ole tottuneet käyttämään Moodlen viestitoimintoa ja sen vuoksi et saa aina vastausta viesteihisi. Viesteistä voit lukea lisää täältä.

Miten muutan viestiasetuksia?

Viestiasetuksissa voit esim. valita miten Moodle-ilmoittaa sinulle uusista viesteistä. Ohjeet näiden asetusten muokkaamiseen löydät tästä.

Mistä näen opettajan antamat arvioinnit?

Voit katsella kaikkien kurssiesi arviointeja Käyttäjävalikon kautta. Klikkaa valikko auki, valitse listasta Arvioinnit. Sen jälkeen avautuu uusi sivu, jossa on lista kursseistasi ja niiden arvioinneista. Klikkaamalla kurssin nimeä, näet sen kurssin kaikkien tehtävien arvioinnit, jotka on jo annettu.

Mistä pääsen muuttamaan ilmoitusasetuksia?

Mikäli et saa sähköposti-ilmoituksia tai haluaisit niitä vähentää, voit määritellä ilmoitusasetuksista sinulle sopivat, lähetettävät viestit. Löydät ilmoituksien asetukset Käyttäjävalikon kautta näpäyttämällä ensin Asetukset ja valitsemalla sen jälkeen Ilmoituksien asetukset. Kuten alla olevasta kuvasta näet, voit estää kaikki ilmoitukset tai määritellä mitkä ovat päällä ja mitkä pois.

Mistä löydän ilmoitusasetukset?

Voinko muuttaa sähköpostiosoitteen, johon saan ilmoitukset?

Kyllä voit. Mikäli haluat ilmoituksia johonkin muuhun sähköpostiin, kuin omnia.fi tai rekisteröitymisessä antamaasi sähköpostiin, voit tehdä sen Ilmoitusten asetuksissa (kts. edellinen kuva), kohdassa sähköposti. Sanan sähköposti vieressä on rataskuvio, jota painamalla tulee ponnahdusikkuna (pop-up -ikkuna), jossa voit määritellä uuden osoitteen. Muista vielä tallentaa muutokset.

Täällä voit tilata sähköpostitiedotteet toiseen sähköpostiin.

Miten muokkaan henkilötietoja?

Voit muokata henkilötietoja Käyttäjän asetusten kautta. Klikkaa Muokkaa tietoja ja pääset lomakkeelle, johon voit kirjoittaa kuvauksen, lisätä tietoa itsestäsi ja lisätä vaikkapa kuvan.

Mikä on kurssiavain?

Kurssiavain on salasana, jolla pääset rekisteröitymään tietylle kurssialustalle. Kurssin opettaja on määritellyt kurssiavaimen ja hän antaa sen opiskelijoille. Kurssiavainta käytetään vain kerran: kun olet sen yhden kerran antanut, sitä ei kysytä uudelleen. Kurssi lisätään sinun omiin kursseihisi ja pääset kirjautumaan kurssialustalle suoraan.

Mitä tarkoittaa suoritusten seuranta?

Suoritusten seuranta on visuaalinen (kuvallinen) keino nähdä mitä tehtäviä on tehty ja mitä on vielä tekemättä. Se auttaa sekä opettajaa että opiskelijaa näkemään miten paljon vielä on tekemättömiä tehtäviä. Opettaja myös näkee, kun opiskelija on tehnyt kaikki määritellyt tehtävät ja voi antaa arvioinnin käydystä kurssista.

Onko tentti koe?

Tentti ei ole aina koe, mutta joskus se on. Riippuu opettajasta ja kurssista, miten tenttiä käytetään. Tentti voi olla myös tehtävä tai harjoitus. Ei siis kannata säikähtää, jos Tentti-tyyppisen aktiviteetin lopussa kysytään, haluatko palauttaa tentin. Opettaja merkitsee selkeästi, jos tentti on oikea koe. Silloin ole tarkkana ja tee tehtävät huolellisesti.

Miten voin itserekisteröityä kurssialustalle?

Voit itserekisteröityä kurssialustalle, jos se on avoin tai olet saanut kurssiavaimen. Helpoiten itserekisteröityminen onnistuu, jos opettaja on antanut sinulle linkin suoraan kurssialustaan. Tällöin klikkaat linkkiä ja kirjaudut sisään Moodleen. Jos kurssialustalle on laitettu kurssiavain, se toimii salasanana, jonka kirjoitat sille varattuun ruutuun. Myöhemmin kohdassa Kurssille ilmoittautuminen kerrotaan tarkemmin siitä, miten toimit.

Mitä on hyvä osata, että voin käyttää Moodlea sujuvasti?

Moodlen käyttöön riittää hyvin, että osaa kirjautua alustalle, palauttaa tekstiä editorin kautta ja on huolellinen, että lähettää tekemänsä vastaukset napsauttamalla vahvistusnappuloita, kun on päässyt tehtävän loppuun. Vielä enemmän saat tehtävistä irti, mikäli osaat liittää Moodleen omalta koneelta tiedostoja (esim. PowerPoint- tai Word-tiedoston), näin voit laittaa esimerkiksi kuvallisia esityksiä opettajalle palautuksena.

Jos haluat vielä enemmän irti Moodlen käytöstä ja opettaja pyytää, voi olla hyvä opetella pdf:n tekeminen (onnistuu esim. Word-ohjelmalla) ja screenshotin ottaminen tietokoneen näytöstä. Esimerkiksi kielikursseilla näistä taidoista voi olla hyötyä, jos käytät verkkokirjaa tai vastaavaa.

Kaikenlainen tietokoneen kanssa työskentely auttaa sinua myös Moodlen käytössä. On myös hyvä, jos perehdyt Moodlen antamiin ohjeisiin aina kun sinulla on ongelmaa. Löydät paljon Moodlen ohjeita Mediamaisterin verkkosivuilta.

Miksen näy osallistujalista tai muiden opiskelijanprofiilit?

1.2020 lähtien, osallistujalista on oletuksena poissa näkyvistä Moodle- työtilasta. Syy tähän on tietoturva. Tämän lisäksi, opiskelijan profiilit ovat myös piilotettu muilta opiskelijoilta.

Viestin lähettäminen Moodlessa onnistuu jos tiedät opiskelijan nimen olevassa Viestit-toiminnosta.

Opettajat voivat tuoda osallistujalistan näkyviin kun ovat saaneet luvan kaikilta työtilan opiskelijoilta.

Opettaja voi luoda myös keskustelualueen Moodlessa jossa opiskelijat voivat esitellä itsensä muille.

Mitä teen, jos minulla on ongelma Moodlen kanssa?

Jos sinulla on ongelmia kurssin ohjeiden kanssa, vaikkapa et ymmärrä mitä pitää tehdä, ota yhteyttä opettajaan.

Jos et pääse kirjautumaan Moodleen, ole yhteydessä Omnian Helpdeskiin. Jos olet työväenopiston asiakas, voi ongelmasi ratketa myös näiden ohjeiden avulla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.