Näytä ja jaa osaamisesi osaamismerkeillä

Esimerkki: opettajan osaamisen näkyväksi tekeminen osaamismerkeillä.

Digitaalinen osaamismerkki on visuaalinen tapa tehdä osaaminen näkyväksi. Siihen kuuluu varsinainen merkki ja sen metatiedot kuten myöntäjä ja kriteerit.

Opetusalan ammattilaisena olet todennäköisesti jo hankkinut monenlaista pedagogista ja digitaalista osaamista, myös vapaa-ajallasi. Tee aiemmin hankittu osaamisesi näkyväksi hakemalla osaamismerkkiä. Omnia, OAMK ja HAMK ovat yhteishankkeessa rakentaneet ope.fi-taitotasoihin perustuvan kokonaisuuden, jossa voit hakea yli viittäkymmentä osaamismerkkiä ja tehdä osaamistasi näkyväksi.

Mikä osaamismerkki on?

Osaamismerkki ("open badge") on digitaalinen todiste. Osaamismerkin myöntäjä suunnittelee merkin, määrittelee kriteerit ja vastaa merkkien myöntämisestä. Osaamismerkin hakija osoittaa hakemuksessaan täyttävänsä kriteerit. Vastaanotettuaan merkin hän liittää sen portfolioonsa ja jakaa haluamassaan yhteydessä.

Avoimet digitaaliset osaamismerkit (englanniksi open badges) pohjautuvat Mozilla-säätiön avoimeen standardiin. Ne on helppo liittää osaksi oppimisportfoliota tai jakaa digitaalisena cv:nä. Osaamismerkit toimivat myös Moodlessa.

Osaamismerkkien arvo on pohjimmiltaan se, minkä vastaanottaja sille antaa. Osaamismerkkejä ei tulisikaan ajatella kurssisuorituksen merkkeinä, vaan osaamisperusteisina.

Omniassa osaamismerkkien käyttöä pilotoidaan vuonna 2016 neljällä koulutusalalla. Esimerkiksi VYYTI-hankkeessa merkonomiopiskelijat hankkivat verkkokauppaosaamista selainpohjaisessa peliympäristössä, jossa on käytössä sekä pelinsisäisiä merkkejä että omaan portfolioon vietävä kokonaisuuden hallinnasta kertova osaamismerkki.

Lisätiedot: Esko Lius, esko.lius@omnia.fi ja Pete Stockley, pete.stockley@omnia.fi

Mitä?

 • Hanki tunnustusta ja osoita osaamisesi avoimilla osaamismerkeillä
 • Luo sähköinen “portfolio” tai “osaamispassi” ja kerää sinne
  • muodollinen koulutus
  • työssäoppiminen ja ammatillinen täydennyskoulutus
  • arkitaidot, harrastukset ja vapaaehtoistyö
 • Jaa ja tee osaamisesi näkyväksi julkistamalla saamiasi merkkejä blogissa, LinkedIn-palvelussa, työhakemuksissa jne

Hyötyjä:

 • Digitaalinen merkki seuraa mukana ja on jaettavissa helpommin kuin paperiset diplomit ja todistukset
 • Digitaaliseen merkkiin on helppo kirjoittaa auki konkreettinen sisältö ja linkittää esimerkiksi verkossa olevat osaamisen todisteet (kuvat, blogit jne)

Katso myös:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.