Paras tapa ja paikka oppia

Olemme kahden viime vuoden aikana Omniassa tehneet yhdessä tulevaisuustyötä oppimisympäristöjen kehittämiseksi. Työ kiteytettiin lokakuussa 2021 asiakirjaksi, joka sai nimekseen Paras tapa ja paikka oppia 

Tulevaisuustyö alkoi tulevaisuusverstaissa, joissa rakensimme yhteistä näkemystä siitä millaista oppimista haluamme eri oppimisympäristöissä mahdollistaa. Verstastyöskentelyn tuloksena syntyi tulevaisuuskuvat tavoiteltavasta ja toivottavasta oppimisesta verkossa, kampuksilla ja työelämässä. Lisäksi kuvasimme toimenpiteet, joilla noihin toivottaviin tulevaisuuksiin on mahdollista päästä. Kaupanpäällisinä saimme kurkistaa tulevaisuudentutkimuksen menetelmiin ja kenties onnistuimme hieman avartamaan myös omaa tulevaisuusajatteluamme.

Jokaisesta kolmesta oppimisympäristöstä järjestettiin omat verstaansa, joihin osallistui henkilöstöä kaikista koulutusmuodoista ja kaikilta vastuualueilta. Lähtökohtana työskentelylle oli ajatus siitä, että on olemassa monia mahdollisia tulevaisuuksia ja että me voimme vaikuttaa siihen, mikä niistä toteutuu. Ensin meidän piti vain osata kuvitella erilaisia tulevaisuuksia. Muutenhan emme voisi tehdä tietoisesti päätöksiä ja toimenpiteitä, joilla joko päästään kohti toivottua tulevaisuutta tai vältetään ei-toivottavaa tulevaisuutta. Ensimmäisissä verstastapaamisissa kartoitimme ympäröivästä yhteiskunnasta erilaisia ilmiöitä ja muuttujia, jotka kenties vaikuttavat oppimisen tulevaisuuteen. Toisissa tapaamisissa maalasimme erilaisia tulevaisuuskuvia vuodelta 2025. Esimerkiksi verkko-oppimisen tulevaisuuskuvissa ääneen pääsivät muiden muassa villasukkaopettaja vuorotyössä ja Jaska 18v lukiolainen Nuuksion perukoilta. Kolmansissa tapaamisissa täsmensimme vielä, millaisista elementeistä näimme toivottavan tulevaisuuden koostuvan. Lopuksi mietimme, millaisia toimenpiteitä, päätöksiä ja ratkaisuja tarvitaan, jotta toivottava tulevaisuus voisi toteutua.

Verstaiden tuotokset koottiin yhteen ja pedagogisten päälliköiden sekä pedagogisen johtoryhmän käsissä niistä syntyi Paras tapa ja paikka oppia. Dokumentissa todetaan, että verkko, kampukset, työelämä ja muut Omnian ulkopuoliset ympäristöt ovat oppimisympäristöinä yhtä arvokkaista. Oppija saa kaikissa oppimisympäristöissä oppimista edistävää palautetta, ohjausta ja tukea. Kaikessa oppimisessa on lähtökohtana aina se, mitä oppija jo osaa. Ja ehkä ihan kaikkein tärkein lause on ihan dokumentin alussa: Me Omniassa uskomme, että jokaisella on kyky ja halu oppia.

Halutessasi koko dokumentti luettavaksesi Paras tapa ja paikka oppia

Taru Kekkonen, pedagoginen päällikkö

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.