Microsoft PowerPoint – Monimediasisältöä perusohjelmalla

Kenelle artikkeli on tarkoitettu?

Tämä artikkeli on tarkoitettu opettajille ja työntekijöille antamaan ideoita Microsoft PowerPointin monipuolisista ominaisuuksista.

Perusohjelmasta monipuoliseksi työkaluksi

Microsoft PowerPoint on pitkään kuulunut opettajien, opiskelijoiden ja henkilökunnan suosituimpiin sovelluksiin. PowerPointia on pääsääntöisesti käytetty esitysten laatimiseen ja sen sisältämät diat ovat pitkään luoneet korvaavuuden vanhalle piirtoheittimelle. Vuosien varrella ominaisuuksia on tullut lisää ja tässä artikkelissa käydään läpi uusia tapoja käyttää Microsoft PowerPointtia hyödyksi laajemmin.

Videoita ja esityksiä verkkoon

Yksi mielenkiintoisimmista ominaisuuksista on tehdä video-esityksiä dioista. Microsoft PowerPoint sisältää ominaisuude, jossa voi nauhoittaa puheen kalvoista sitä mukaan kuin esität niitä. PowerPoint tallentaa äänileikkeet dialle ja käytännössä voit tallentaa sen videoksi koneelle. Tämä ominaisuus on varsin kätevä verkkokursseille, kun on tarve luoda esimerkiksi lähdemateriaalia tai oppitunteja verkkoon. On hyvä muistaa, että esittäessä luo hyvän dia-sarjan, joka voidaan edetä kronologisesti alusta loppuun. Mikä mainiointa tässä on, että erillisiä video-ohjelmia ei tarvita ja lopputuloksen voi halutessaan ladata vaikka nettiin videojakopalveluihin.
Videoiden sisältö voi olla vaikka verkkoluento, esitys, ohjemateriaali tai ihan mikä tahansa esitys, jonka haluat pitää. Tämä toiminto sopii myös mainiosti suunnittelun avuksi, jos haluaa käydä esityksen etukäteen läpi, harjoitella ajankäyttöä ja kuulla itse etukäteen miltä oma esitys kuulostaisi. Ennen kaikkea tämän suurin hyöty on sen helppokäyttöisyys ja nopeus. Lisäksi tällä tavalla voi rohkaista opiskelijoita harjoittelemaan esiintymistä ja tutustumaan itseensä esiintyjänä.

Videoita ja esityksiä verkkoon

Yksi hienoimmista ominaisuuksista PowerPointissa on nykyään yhdistettynä esimerkiksi pilven kautta Microsoft Teamssiin, että yhteiskäytössä tästä tulee mainio tehtäväalusta. Esimerkiksi Teams Class/Education puolella, annettaessa tehtävä PowerPoint dokumenttina, opiskelijat voivat lisätä lähes kaikkea mediaa helposti tehtävään. Yksi dia voi sisältää yhden kysymyksen ja se on voitu rakentaa niin, että opiskelijalla on lähdemateriaali ja vastaustila samalla ruudulla. Lisäksi vastaaminen voi olla luovaa ja persoonallista. Luovalla PowerPointin käytöllä voidaan saavuttaa todella monipuolisia ja aktivoivia harjoituksia. Parasta on myös, että nämä toimivat hyvin mobiilisti. Tämä mahdollistaa niin verkossa kuin ryhmässä uusia tapoja toteuttaa yhteistyötä ja oppimista.

Ominaisuus on myös hyödyllinen ryhmätyöskentelyyn, kun tehtävä on rakennettu PowerPointtiin, voidaan se jakaa pilvessä ja opettajan haluamat opiskelijat voivat päästä muokkaamaan sitä yhtä aikaa. Kaikkien päästessä käyttämään dokumenttia omilta laitteiltaan on mahdollista harjoitella yhteiskäyttöä, kommunikaatiota ja ennen kaikkea kaikki pääsevät etsimään tietoa ja tuomaan esiin ja toteuttamaan ideoita, ilman että tekeminen olisi yhden koneenkäyttäjän varassa. Lisäksi koska historia täydentää muutokset käyttäjien mukaan, opettajan on helppo seurata kunkin opiskelijan aktiivisuutta. Tämä yhteiskäyttö sopii myös mainiosti henkilökunnalle työpajojen ja kokousten alustaksi, jolloin perinteiset paperit voidaan unohtaa ja tuotokset tallentuvat suoraan verkkoon helposti löydettäväksi, jaettavaksi ja hyödynnettäväksi kehitykseen. Ei enää homehtuvia papereita työpöydän alla.

Interaktiivista sisältö PowerPointilla

Monelle on tuttuja Thinglinkin kaltaiset palvelut, vaikka monet näistä ominaisuuksista on toteutettavissa myös PowerPointilla. Elementtipohjaisen rakenteen vuoksi, oikeastaa mikä tahansa elementti voi toimia linkkinä tai tietoruutuna. Yhdistämällä elementtejä ja järjestelemällä niiden tasoja saadaan aikaan hyvin monipuolista sisältöä. Kieltämättä käyttö ei aina ole yhtä helppoa kuten Genial.ly palvelussa, mutta tämä toimii hyvänä vaihtoehtona, jos haluaa pitäityä mahdollisimman vähissä sovelluksissa ja haluaa hyödyntää Office 365 ominaisuudet mahdollisimman tehokkaasti.

Monimedia sisällöistä voidaan upottaa kuvia, videoita, audioita, linkkejä, taulukoita, ikoneita ja lähes mitä tahansa. Ominaisuuksiin kannattaa rohkeasti tutustua ja harjoitella niiden käyttöä. PowerPointin toimiessa täysin yhteen sopivasti Teamssin kanssa, tämä antaa todella hyvät mahdollisuudet luoda monipuolista sisältö Teams Class ryhmiin opetusmateriaaliksi ja tehtäviksi.

PowerPoint verkkoesityksiin

PowerPoint tarjoaa itsessään esimerkiksi Skypen tai Teamssin kautta mahdollisuuden toimia verkkoesityksen alustana. Tällä tavalla esitys on helppo jakaa ja videoneuvottelun tai videotunnin aikana on helppo varmistaa esityksen näkyvyys kuulijoille. Tämä tuki on myös laajasti käytössä muilla kuin Microsoftin tukemilla alustoilla, mutta paras toimivuus saavutetaan toki Microsoftin omilla tuotteilla. PowerPoint onkin yksi luonnollisimmista ja varteenotettavista Office365 peruspaketin tuotteista käytettäväksi verkko-opetukseen ja verkkotehtäviin.

Teknistä tukea ja tietoa

Teknistä tukea ohjelmistoon liittyen voi kysyä aina Omnian HelpDeskistä.

Microsoftin omat tuki-sivut tarjoavat mainion alustan ohjelman opetteluun.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.