Ryhmätyöskentely verkossa

Haluatkin tehdä yhteistyötä verkossa? Ekaa kertaa reaaliaikaisella verkkokurssilla?  Olet hanketoimijoiden kanssa eri kaupungeissa ja ensi viikolla pitäisi saada työstettyä hakemus valmiiksi? Ei hätää. Verkossa voi myös tehdä yhteistyötä aina suunnittelusta valmiiseen hakemustekstiin.

Google ja Microsoft

Erittäin hyvä keino yhteisen tekstin työstöön on Google Drivessa tai O365:ssä tapahtuva yhteistyöstö. Tällöin jokaisella henkilöllä on pääsy yhteiseen tiedostoon tai kansioon (kansioihin), joissa yhteisesti työskennellään. Jo Office 2016 mahdollisti tehdä reaaliaikaisesti samaa pohjaa (Word, PowerPoint, Excel), niin että henkilöt ovat kirjautuneena samaan aikaan työpöytäversioihinsa ja avanneet pilven kautta tekstin. Tällöin saa myös chatin sisältymään Officen ohjelmiin ja keskustelu reaaliaikaisesti onnistuu. Pilvipalvelun etuna on myös yhteinen saavutettavuus: tiedostot voivat sijaita kenen tahansa organisaatiossa ja kaikilla kutsutuilla on oikeus muokata tiedostoja ja ladata uusia palvelimelle.

Usein olen myös työstänyt yhteisiä dokumentteja samanaikaisesti verkon yli niin, että jokaisella on avoimena sama Word-, PowerPoint- tms.tiedosto ja Skype- tai Teams-puhelu. Tällöin tarvitaan kaksi selaintaruutua tai välilehteä.

Padlet

Monille lähiopetuksesta tuttu Padlet soveltuu myös käytettäväksi etäryhmätyössä. Valmista alustaa voi käyttää ohjeistettuna tai vaikkapa Teams-puhelun rinnalla. Padletista voi lukea lisää näistä artikkeleista: Padlet on joustava ja helppo virtuaaliseinä ja Padlet ja yhteisöllinen sisällöntuotanto.

Flinga

Suomessa kehitetty yhteistyöstön väline on Flinga. Myös siihen kannattaa tutustua, jos yhteisöllinen työstö verkon äärellä kiinnostaa tai haluat saada vaihtoehtoja post-it -lapuille (sinänsä post-it toimii kyllä edelleen mainiosti!). Helsingin yliopisto on tehnyt mainiot opetusvideot Flingan käytöstä.

 

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.