Saavutettavuus on digitaalisen maailman esteettömyyttä

Saavutettavuudella tarkoitetaan informaation esittämistä siten, että se on kaikkien saatavilla ja helposti käytettävissä. Saavutettavuus liittyy digitaalisiin palveluihin, verkkosivuihin, sovelluksiin ja julkaisuihin. Oppilaitoksena Omniankin tulee huolehtia siitä, että sivustomme, verkko-oppimisympäristömme ja oppimateriaalimme ovat saavutettavia. Sen lisäksi, että saavutettavilla palveluilla ja sisällöillä tuemme kaikkien oppijoidemme oppimista entistä paremmin, saavutettavuutta meiltä edellyttää myös EU-direktiivi ja keväällä 2019 voimaan tullut laki  digitaalisten palveluiden tarjoamisesta.

Saavutettavuus on erityisen tärkeää tai välttämätöntä ihmisille, joilla on jokin vamma tai toimintarajoite, esimerkiksi näkö- tai kuuloaistiin liittyvä rajoite. Saavutettavat palvelut ja sisällöt hyödyttävät kuitenkin meitä kaikkia esimerkiksi silloin kun käytämme puhelimen näyttöä kirkkaassa auringonpaisteessa tai vaikkapa silloin kun ympäristön melu estää meitä kuulemasta videon ääniä.

Saavutettavuus on siis monenlaisten oppijoiden ja tilanteiden huomioimista. Oppimateriaalien näkökulmasta saavutettavuus tarkoittaa käytännössä muun muassa

  • selkeää ja hyvää yleiskieltä
  • kirjoitetun tekstin tukemista kuvilla, kuvaajilla, listoilla, videoilla ja äänitiedostoilla
  • videoiden tekstittämistä tai videon sisällön kuvailemista tekstillä
  • vaihtoehtoisen tekstin lisäämistä kuviin (alt-teksti)
  • vilkkuvien sisältöjen välttämistä
  • riittävän suuren tekstikoon ja selkeän kirjasintyypin käyttämistä
  • linkkien nimeämistä kuvaavasti

Mistään rakettitieteestä ei siis ole kyse, vaan me kaikki pystymme tuottamaan saavutettavaa sisältöä, kunhan muistamme ja kiireessäkin maltamme huomioida monenlaiset sisältöjemme käyttäjät.  Saavutettavuus on oikeudenmukaisuutta ja yhdenvertaisuutta digitaalisissa palveluissa. Se on tekniikkaa, käytettävyyttä ja sisällön selkeyttä.

Lisää tietoa saavutettavuudesta löydät esimerkiksi Celian sivustolta https://saavutettavasti.fi

Papunetin oppaista saat myös helposti apua saavutettavaa sisältöä tuottaessasi https://papunet.net/saavutettavuus/ohjeita-ja-oppaita

Taru Kekkonen,  Pedagoginen päällikkö (taru.kekkonen@omnia.fi)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.