Teams-kokous opetuksessa

Teams kokouksen ominaisuudet

Teams-kokous on hyvä ja monipuolinen työkalu opetuksen rikastamiseen ja toteuttamiseen verkossa. Kokouksessa pystyt pitämään live-esityksiä, tallentamaan esityksen katsottavaksi myöhemmin ja jakamaan monipuolista sisältöä. Käytössäsi on myös Microsoftin tarjoama "valkotaulu" eli WhiteBoard.

Kokous-toiminto kehittyy jatkuvasti ja sen ominaisuudet lisääntyvät viikottain. Lähikuukausien isoin muutos tulee olemaan viittaus-toiminnon ilmestyminen puheenvuoron pyytämiseen ja yhä useamman käyttäjän saa keskusteluun näkyviin.
Teams-kokouksen tärkeimmät ominaisuudet perusopettamisen kannalta on ruudun jakaminen, chat ja tietenkin kommunikaatio. Jokaiseen kokoukseen ja opetustapahtumaan kannattaa alussa sopia yhteiset säännöt.
Lisää tietoa kokouksen järjestämisestä löydät myös artikkelista Etäopetukseen: näin avaat Teams-istunnon opiskelijoiden kanssa.

Hallintapaneelin toiminnot

Keskustelut ja Osallistujat

Mikäli haluat tarkastella keskusteluita (keltainen ympyrä alhaalla olevassa kuvassa)  tai paikalla olevia jäseniä (punainen) ympyrä alhaalla olevassa kuvassa). Keskusteluita kannattaa käyttää kysymyksiin ja jakamaan linkkejä. Jäsen-valikossa pystyt lähettämään viestejä yksittäisille opiskelijoille, poistaa osallistujia tai mykistää osallistujien mikrofoneja.

Videotoiminnot

Videokameran kuvasta käynnistät tai suljet kameran käytön.

Äänet

Mikrofonin kuvasta käynnistät tai suljet mikrofonin käytön.

Osallistujalista

Kokouksen järjestäjän eli yleensä opettajan on mahdollista ladata osallistujaluettelo kokouksesta. Hän voi tehdä sen Osallistujat toiminnosta yläreunasta ja painamalla nappia "lataa osallistujaluettelo". Tästä tämä lataa CSV-tiedoston, joka on avattavissa taulukkolaskentaohjelmalla. Tiedosto tallentuu tietokoneen Ladatut tiedostoihin ja ne löytyvät myös Teamsissä vasemmalta valikosta kohdasta Tiedostot ja sieltä Lataukset.

Viittaaminen

Kokouksessa on käytettävissä myös viittaus toiminto. Tämän avulla osallistuja voi pyytää puheenvuoroa. Viittaamisesta tulee ilmoitus toimintavalikkoon, viittausten määrä näkyy lukuna osallistujalistassa ja sieltä pääset näkemään kuka viittaa ja laskea hänen kätensä.

Työpöydän ja sovellusten jakaminen

Kokouksessa jakaminen tapahtuu helposti toiminta valikon kautta "Jaa"-painikkeesta. (Alla oleva kuva).

Yleisin tapa on jakaa koko näyttö, ikkuna tai PowerPoint.

Alla olevasta jakamisvalikosta voit valita ja selata haluamasi sisällön. Jakaminen alkaa, kun valitset sopivan lähteen. Mikäli haluat sisällyttää järjestelmän äänet mukaan, niin muista valita laatikko vasemmassa yläkulmassa tämän mahdollistamiseksi.

Teams kokouksen nauhoittaminen

Teams kokouksen tallentaminen on helppoa. Toimintavalikosta kokouksessa painaessasi kolmea pistettä saat näkyviin valikon, josta valitset "Aloita tallennus". Samasta kohtaa tapahtuu tallennuksen lopetus. Alla olevasta kuvat näet miltä tämä näyttää.

Tärkeää kokouksen tallentamisessa on ilmoittaa siitä osallistujille ja pyytää lupa tallentamiseen. Huomaa, että organisaation jäsenet eli esimerkiksi oppilaitoksen opettajat, työntekijät ja opiskelijat, joilla on organisaation tunnus voivat aloittaa ja keskeyttää tallennuksen halutessaan. (automaattinen asetus). Tästä kannattaa sopia osallistujien kanssa, että vain kokouksen järjestäjä saa puuttua tallennukseen. Tätä asetusta voi hallinnoida ja ohjeet siihen löytyvät tämän artikkelin lopusta. Videot tallentuvat Microsoft Streams palveluun ja linkit tulevat näkyviin kanavalle, jolla kokous pidettiin tai keskusteluihin.

Mikäli tallennuksia tästä huolimatta tapahtuu, kokouksen järjestäjä voi aina poistaa ne Microsoft Streams palvelusta.

Opetus-tilan / kokouksen luominen

Opetus-sessiot kannattaa aina luoda etukäteen. Tämä tapahtuu helpoiten vasemmalta valikosta valitsemalla "Kalenteri" 

Luodessa kokousta nimeä kokous sopivasti. Lisää vähintään yksi osallistuja, lisää kokouksen aika ja valitse tiimi/kanava mihin kokouksen haluat lisätä. Kokous ilmestyy automaattisesti kanavalle nähtäväksi. Käytännössä opetustilanteessa joku haluamasi ryhmän kanavista. Mikäli et halua lisätä kaikkia opiskleijoita, voit aina kopioida alhaalla olevasta valikosta linkin kokoukseen ja lähettää sen muiden järjestelmien kautta osallistujille saatavaksi. Lopuksi muistat lähettää kutsun eteenpäin

Opetussession/kokouksen käyttäjäoikeuksien hallinta

Kun olet luonut kokouksen ja menet uudelleen muokkaamaan sitä kalenterin kautta, pystyt määrittelemään osallistujille uudet oikeudet. Kokouksen tiedot välilehdellä on kohta kokousasetukset (alla oleva kuva), josta pääset määrittämään käyttäjäoikeuksia. Tämä on tärkeää, jos haluat rajata opiskelijoiden esitysoikeutta, tallennusoikeutta tai muita hallintaan liittyviä oikeuksia.

Käyttöoikeuksia pääsee myös muuttamaan suoraan kokouksessa osallistujalistan yläreunassa on nappi, josta asetuksia voi muuttaa. Asetuksia voi muuttaa vain kokouksen järjestäjä.

Kokous asetuksissa voit muokata seuraavaa:

Ketkä voivat ohittaa odotustilan?  eli ketkä voivat liittyä kokoukseen ilman erillistä hyväksyntää. Tämä voi olla hyödyllistä, jos haluamme huolehtia, että kokoukseen ei pääse ulkopuolisia tai osallistujia joita sinne ei ole tarkoitettu.

Tila Kaikki  tarkoittaa, että kaikki osallistujat mistä vain voivat osallistua ilman rajoituksia. (Alla oleva kuva)

Tila Organisaation henkilöt ja luotetut organisaatiot tarkoittaa, että organisaation sisäiset henkilöt eli opiskelijat ja työntekijät ja Omnian hyväksymien organisaatioiden työntekijät voivat liittyä mukaan pyytämättä lupaa

Tila Organisaation henkilöt sallii vain organisaation sisäiset henkilöt mukaan eli Omnian tapauksessa Omnian opiskelijat ja työntekijät.

 Kokouksen käyttäjien käyttöoikeuksien rajaaminen

Kokouksen käyttäjien käyttöoikeutta voi rajoittaa. Käytännössä luvan toimintoihin voi antaa Kaikille, organisaation jäsenille, tietyille henkilöille (Tulee olla paikalla tai kutsuttuja) tai vain itselle (järjestäjä).

Kokousasetuksissa voit muttaa seuraavia:

Tila Kaikki tarkoittaa, että kuka tahansa voi jakaa, tallentaa ja hallita kokoustilaa.

Tila Organisaation henkilöt tarkoittaa, että Omnian tapauksessa vain Omnian tunnuksilla kirjautunut voi jakaa, tallentaa ja hallita kokousta.

Tila Tietyt Henkilöt antaa luvan vain määritellyille henkilöille luvan jakaa, hallita ja tallentaa kokouksessa. Nimet syötetään tässä valikossa, kun valitsee tämän vaihtoehdon.

Tila Vain Minä antaa oikeudet vain kokouksen järjestäjälle eli sinulle oikeuden hallita, jakaa ja tallentaa tiimissä.

Rajatut oikeudet eivät sulje käyttäjiltä Chattiä/keskustelua, mutta se poistaa hallinta asetuksia käytöstä. Tämä on kätevää, jos haluamme, että osallistujat eivät pääse nauhoittamaan tai jakamaan tietoa ilman lupaa.

Menemällä tähän hallinta valikkoon kalenterista kokouksen aikana voit aina muuttaa asetuksia.

Muistathan tallentaa muutokset, että ne astuvat voimaan välittömästi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.