Päivittämätön: Tekijänoikeudet: avoimet sisällöt helpottavat oppimateriaalien jakamista

Omnian tekijänoikeusohje (lue tästä) korostaa jakamisen ja avointen sisältöjen merkitystä. Alla lyhyt esittely ohjeen merkittävimmistä linjauksista.

Verkkovideoiden esittäminen opetuksessa

Audiovisuaalinen viestintä on sosiaalisen median ja mobiilivideoiden myötä arkipäiväistynyt osaksi tavanomaista kommunikaatiota. Viime vuosisadan puolella laadittu tekijänoikeuslaki ja sen tulkinnat eivät vastaa niihin kysymyksiin, joita nykytilanne herättää. Näin ollen Omnia on kärkijoukoissa muovaamassa linjauksia siitä, mikä on sallittua yleishyödyllisen, julkisrahoitteisen opetuksen piirissä.

Omniassa opettaja saa esittää verkkovideoita pedagogisista syistä, kun

  • video on laillisesti ja täysin julkisesti verkosta katsottavissa, ja kun
  • videon tuottaja ei levitä videota ansaintatarkoituksessa.

Näin ollen esimerkiksi Youtubeen ladattua opastusvideota saa esittää, vaikka sitä ei ole merkitty jaetuksi Creative Commons -lisenssillä. Toisaalta opettaja ei saa kirjautua tunnuksillaan MTV3:n Katsomo-palveluun ja esittää videoita sieltä.

Teosmuunnelmien tekeminen oppimistarkoituksiin

Vakiintunut suomalainen koulukäytänne on muunnella teoskynnyksen ylittäviä tuotoksia oppimistarkoituksiin. Tällaisia muunteluita ovat esimerkiksi lehtiartikkelin käännökset tai huonekalun valmistaminen. Vakiintuneen käytännön perusteella teosmuunnelmien tekeminen pedagogisista syistä katsotaan sallituksi.
Näissä oppimistilanteissa syntyneitä teosmuunnelmia ei saa saattaa julkisuuteen: ei esitellä julkisissa tiloissa Omnian ulkopuolella, ei julkistaa esimerkiksi avoimessa internetissä tai saattaa myyntiin.

Tee oppimateriaalistasi avointa

Omniassa oppimateriaali ja vastaavat tuotokset merkitään avoimella Creative Commons Nimeä-JaaSamoin (CC BY-SA 4.0) -lisenssillä, jollei ole erityistä syytä tehdä toisin. Tällöin oppimateriaalia voidaan jakaa, levittää, välittää ja esittää missä tahansa tilanteessa.

Katso myös: Kopiraitti ja Opettajan tekijänoikeus.

Koska nämä ovat Omnian linjauksia, on opettajalla talon tuki, jos toimintatavasta nousee kysymyksiä.
Lisätiedot: Esko Lius, esko.lius@omnia.fi

Katso myös:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.