Valmentava työote ammatillisessa koulutuksessa

Omnia oli mukana v.2019-2020 valtakunnallisessa Vamos 2.aste – opintoihin kiinnittyminen, läpäisy ja pudokkuuden ehkäisy -hankkeessa. Hankkeen tavoitteena oli oppilaitosten henkilöstön valmiuksien lisääminen ja uudenlaisen toimintakulttuurin rakentaminen opintojen keskeyttämisten vähentämiseksi.  Hankkeen tarkoituksena oli edistää opintoihin kiinnittymistä, sujuvoittaa jatkopoluille siirtymistä ja ehkäistä pudokkuutta toisen asteen ammatillisissa opinnoissa.

Hankkeessa kehitettiin valtakunnallinen Kohdaten & Kohdentaen -malli (kts. artikkelikuva ylhäältä), jonka tavoitteena on tarjota oppilaitosten käyttöön opiskelijalähtöisiä ja vaikuttavia keinoja, joita voidaan hyödyntää pudokkuutta ehkäisevien toimenpiteiden suunnittelussa, toteutuksessa, arvioinnissa ja seurannassa. Toimintamalli koostuu kolmesta osa-alueesta: valmentava työote, tiedolla johtaminen ja pudokkuutta ehkäisevä toimintakulttuuri.

Voit lukea lisää K&K -toimintamallista.

Hankkeen Omnian toimijat kokosivat oppaan: Miten toimin kun… toimintaohjeita työn tueksi. Ohjeessa on yleisimmät puuttumista vaativat opiskelijan tilanteet. Oppaita on jaettu mm. vastuuopettajille ja opiskeluhuollon henkilöstölle.

Lisäksi Omnian media-alan opiskelijat Sofia ja Mikaela suorittivat työpaikalla tapahtuvan oppimisjaksonsa hankkeessa, suunnitellen ja toteuttaen kanssamme Vamos-videon. Videolla opiskelijat ja hankkeen toimijat kertovat kokemuksistaan hankkeessa toteutetusta yksilö- ja ryhmävalmennuksesta.

Projektipäällikkö Jaanamari Torniainen   jaanamari.torniainen@omnia.fi

Koordinaattori Päivi Saari  paivi.saari@omnia.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.