Videoiden tekoon! Vaihtoehtoisia tapoja opetusvideon luomiseksi

Idea videosta nousee esiin. Tosi hyvä idea sanoo yksi ja toinenkin. Muista kuitenkin, että kaikki siltikään ei jaksa katsella videoita ohjeinansa (olen yksi heistä :). Videon sisällöstä tehty lista voi olla suuri apu nopeille tyypeille. Videon tekemistä ei myöskään kannata jännitellä. Saavutettavuus tulee muistaa. Eli mikäli alat videon tekemiseen, lisääthän videon sisällön tekstimuodossa vaikka erikseen, jos et laita tekstityksiä suoraan videoon.

Oma tietokone, älypuhelin tai tabletti sopii hyvin kurssin sisäisen videon nauhoitukseen. Opettele tuntemaan oman laitteesi ominaisuudet. Applen laitteissa ja Androidilla varustetuilla laitteilla pääset nauhoittamaan näyttöä ja lisäksi ääntä! Uusimmat laitteet lisäävät jopa oman kuvasi näytön kulmaan. Useissa laitteissa ominaisuuden nimi on Näyttötallennus tai Näytön tallennus.

Tämä video on kuvattu kännykällä, muokattu iPadin iMoviessa (tekstit, leikkaus, äänen käsittely). Videon tasoa voisi parantaa vielä sillä, että haastattelu olisi tehty rauhallisemmassa tilassa.

Tietokoneen näyttöä voi nauhoittaa PowerPointin avulla.  Toinen ohjelma, joka sopii tietokoneen näytön nauhoittamiseen on vaikkapa Screencast-O-Matic. Senkin käyttöä kannattaa harjoitella – videotkaan eivät välttämättä tule valmiiksi yhdellä otolla.

Tämä video on tehty kuvaamalla digikameralla video ja käsittelemällä se sen jälkeen iPadissa. Video on tehty hygieniapassin omavalvontaohjeita varten.

Entä sitten, kun haluat filmata kameran edestä. Tällöin suosittelen erityisesti kameratelinettä kuvaavan laitteen lisäksi. Myös äänen tallennus kannattaa tarkistaa. Tarvitsetko ulkoisen mikrofonin? Mikäli suoratoistat (striimaat) verkkoon videota, ei laadun välttämättä tarvitse olla maailman paras. Tällöin sisältö muuttuu tärkeämmäksi, ja keskity silloin viestin antamiseen. Toisaalta taas, jos teet videota verkkosivulle, sitten suunnitteluun ja laitteiden kanssa toimimiseen kannattaa käyttää aikaa. Jälkikäteen on hyvä myös muokata video sellaiseksi, että sitä on miellyttävä katsoa. Videon muokkaamiseen on useita ohjelmia, ja tässä on yksi listaus, josta voi aloittaa. iPadeista löytyy esim. iMovie, jolla saa harjoiteltua jo ihan kivoja videoita.

 Tämä ohjevideo on tehty PowerPointin avulla. Tarkoituksena on kertoa videolla, miten varmistaa, että oma Collaborate-yhteys toimii varmasti oikein.

Kun ottaa huomioon nuorten vloggaajien uskalluksen jakaa  hellyttävät joululahjanavaamiset voidaan arvioida, että pian videosisältöä tulee entistä enemmän ja vauhdilla. Laatu myös saattaa kasvaa, sillä harjoitushan tekee mestarin! Tärkeintä on kuitenkin taas kerran uskaltaa kokeilla, ja muistaa, että lyhyt kiva informatiivinen video kertoo enemmän kuin pitkä blogiteksti.

Viimeisenä vinkkinä tärkein vielä: muista pitää kamera vaakatasossa kun kuvaat opetusvideota ja pystyssä, jos kuvaat sosiaaliseen mediaan 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.