Virtuaalitodellisuus Omniassa

 
Miten aloittaa virtuaalitodellisuuden (VR) käyttäminen Omniassa?

Tältä sivulta löydät tietoa siitä, millaisia VR-sovelluksia Omniassa on ja millaista hyötyä niistä voi olla sinulle tai opiskelijoillesi. Alta löydät linkit miten valmistella VR-setit Omnian Digihubeissa eri toimipisteissä.

Virtuaalitodellisuus on täysin digitaalinen maailma. Maailma, jossa ei ole rajoja sille mitä käyttäjä voi tehdä tai nähdä. Immersio on voimakas ja voi tuoda monenlaisia kokemuksia. Suurin taloudellinen hyöty virtuaalitodellisuudesta on saada kokemuksia ja harjoitusta jotka tulisivat muutoin liian kalliiksi tai kestäisivät liian pitkään muulla keinoin. VR:n avulla pääsee myös paikkoihin, jotka ovat haastavia tai mahdottomia kokeilla reaalimaailmassa.

Suurin osa virtuaalikokemuksista, sovelluksista, on pelejä. Vastaavasta immersiosta voi olla hyötyä opetuksessa, jos kokemukset ovat autenttisen tuntuisia.

Esimerkiksi, nykyisin mahdollisuuksia SoTe-opiskelijoille arvioida vanhusten asumisoloja on niin vähän, että heille on luotu virtuaali-asunto, jossa opiskelijat voivat oppia miten suorittaa tarkistusvierailu. Tämän harjoituksen voi VR:ssä tehdä monta kertaa, jolloin prosessi tulee tutuksi ja mahdollisesti vain yksi oikea vierailu tarvitaan vahvistamaan opittua. Toinen esimerkki on autoalalta. Auton moottorin hihnanvaihto vaati todella kalliin korjauksen, jos huoltotyö on tehty väärin. Autoalan opiskelijat voivat harjoitella tätä prosessia monta kertaa virtuaalimaailmassa ja sitten tehdä vaihdon oikeassa maailmassa vasta kun opettaja on tyytyväinen opiskelijan työhön ja sen huolellisuuteen.

VRobotiikka360-hanke on hankkinut laitteet, sovellukset ja kehittänyt näitä virtuaalikokemuksia sovelluskehittäjän kanssa tuoden virtuaalioppimiskokemuksia Omnian käyttöön. mrAmis-hanke jatkaa tätä työtä: https://www.mramis.fi/

Hanke sovellukset

Autoala: Jakohihnan vaihto

ihnanvaihdaus mootorilla vaati tosi kallis huoltotyö jos tehty väärin. Autoala opiskelijat voivat harjoittele tämä prosessi monta kertaa virtuaalimaailmassa ja sitten tehdä oikeassa maailmassa vasta kun opettaja on tyytyväinen että opiskelija jo osaa miten tehdä huolellisesti.

Käyttöohjeet

Sosiaali- ja terveysala: Vanhustyön kotihoidon simulaatioympäristö

Mahdollisuus SoTe opiskelijoille tarkistaa vanhusten asunto on vähennyt niin paljon että heille on luotu virtuaali asunto jossa opiskelijat oppia miten suorita tarkistus vierailu. Tämä voi olla tehty monta kertaa joten prosessi on tuttu ja vain yksi oikea vierailu voi olla tarvittu vahvista opetus.

Käyttöohjeet

Trukin käyttöönottotarkastus (BETA)

Tämä sovellus tee juuri kuin otsikkona, eli tarjoa opiskelija rajaton mahdollisuudet tarkistaa trukin tilanne joten he voivat oppia miten tunnistaa mitkä osat ovat kunnossa ja mitkä eivät ole.

Tarkistuksen jälkeen, opiskelija saa tulokset mitkä arviot olivat oikein ja mitkä olivat väärin.

Käyttöohjeet

Maalausteline rakennus (BETA)

Maalaustelinen rakentaminen voi olla monimutkaista ja hengenvaarallinen jos tehty väärin.

Tämä sovellus on tarkoitettu tarjoa turvallinen kokeilu ympäristö joten opiskelijat voivat oppia mitä on oikea tapa rakentaa.

Käyttöohjeet

Muita hyödylliset sovellukset

Google Tilt Brush

Google Tilt Brush mahdollistaa piirtäminen 3D alueessa, sen piirtäminen tallentamalla tai jakamalla.

Käyttökeissit voi olla suunnittelemassa vaateet, puutarhat, puu tai metalli -työteokset autenttisen koolla joten opettaja voi tarkistaa virtuaalisesti mallin yksityiskohdat kuten miten osat yhdistää tai antaa materiaalin kustannus arvo.

Google Earth VR

VR versio Google Earthista tarjoa mahtava tapa upottaa itsellesi monessa paikassa maailmaan ympäri. Google Street View on myös sovelluksissa joten pystyt vieraile monet paikat myös katutasolla.

Suosittelemme vieraile niihin paikkaan johon pääsy ei olisi helppoa tai halpa!

Onko sinun opiskelijat kansainvälinen vaihto opiskelu jakso tulossa? Tarjoa tutustuminen reissu ennen matka!

*Huom. Tämä sovellus vaati internet yhteys (eli, ei toimi Suomenojan Digihubissa)

Google Blocks

Google Blocks on yksinkertainen 3D mallinnus työkalu jolta perus objektilta (kuutio, pallo, rengas ja muuta) voitte luoda 3D maalit 3D maailmassa.

Mallit voi olla tallennettu ja vietty muille 3D mallinnus sovellukseen kuten Blender.

ModBox

Modbox tarjoa sinulle mahdollisuus rakentaa oma virtuaali ympäristöt. Satoja eri objektit kuin seinät, ovet, kaapit, tuolit ja myös perus muodot (kuutio, pallo, yms) ovat saatavilla ja kaikki niiden leveys, korkeus, materiaali ja muut ominaisuudet voi olla kustomoitu omaksi.

Myöskin eri interaktiiviset objektit kuin pallot, aseet ja paljon muuta. Olisi mahdollinen luoda kokonaan oma ympäristö ja objektit mutta olla valmis hyväksy että et saa ihan mitä haluat. Jos Alvar Aalton kolmi-jalka tuoli olisi haluttu, sinun täytyy rakentaa sen itse tai käyttää joku olemassa vaihtoehto. Interaaktivisuus kuin kytkimet ovat myös mahdollinen mutta en saanut ne toimimaan vielä. Enemmän aika tuki sivulla on tarvittu!

IKEA VR Keittio

Erittäin mahtava myynti-kokemus joka voi olla hyödyllinen merkonomi opiskelijoille tutustua.

Mitäpäs parempi tapa tutustua millaista olisi uudessa Ikea keittiössä kuin olemassa uudessa Ikea keittiössä. Näin Ikea varmisti mieti myös kun tämä sovellus tarjoa photorealistinen kokemus interaktio keittiövälineillä kuin kaapit, uuni ja paistinpannu (jossa paistat toki, Ikea lihapullat).

Kiva ominaisuus oli vaihda näkökulma oma pituulta (175cm) lasten pituukseen (n. 100cm) ja edes kissän pituukseen (n. 30cm) selvitä millaista keittiö olisi heille.

IKEA VR Pancake Kitchen

Ikean toinen VR kokemus tuo mahdollisuus oppia keittiön suunnittelusta samalla kuin hat ainekset tehdä pannukakkua.

Kun ainekset ovat haettu ja keittiön ergonomia opittu, saat haaste luoda niin monta pannukakut kuin pystyt parissa minuutissa.

Mindshow

Mindshow teke sen helpoksi luoda oma tarinat jossa on monta paikat, objektit sekä VR näyttelijät jotka sinä ohjaat, yksi kerralla.

Lopuksi tule sinun tekemä tarina joka voi olla katsottu 2D videona tai 3D kokemuksena VR:ssa.

Lue lisää Mindshow sivustolta.

Lathe Safety Simulator

Erityisesti puu-ala opiskelijoille, tämä opetus kokemus kouluttaa opiskelija miten tunnista sorvi-laitteen osat sekä käyttää sen turvallisesti.

ShapeLab

Virtuaali muovailuvaha mahdollistaa sotkuton harjoitus miten muotoile mitä tahansa 3D objekti virtuaali maailmassa.

Omat 3D mallit voi olla tuotu ja kaikki projektit voi olla viety jos haluat jatkaa työ esim. Blender tai muu 3D mallinnus sovelluksissa.

StageX

StageX on todella täyteläinen 3D animaatio luonti sovellus.

Tuo staattiset sekä animoitu objektit, määritä valaistus ja moni muu kokemuksen asetukset ja sitten suunnittelee sinun aikajanan. Tämä voi kestää montaa tuntia luoda ensimmäinen 3D animaatio video mutta vaikutukset ovat vahva.

Altspace VR

AltSpace tuo sosiaaliset ympäristöt VR tekniikkaan. Vaikka sinulla olisi käytössä HTC Vive, Oculus Rift tai Galaxy Gear VR, edes pelkää Windows tai Mac näytöllä, kaikki pääsevät osallistuu eri aktiviteettiin. Maalaus, korttipelit, YouTube videon katsominen, air-hockey tai kokous jos on interaktiivinen internet-selain on mahdollinen.

Koko kokemus pyörii tunnuksella jolla pysty luo avatar ja olla löydettävissä ystäville. Puhetta on tuettu että voit keskustele vapaasti muille jotka ovat samassa tilassa.

Tosi kiva tapa luo virtuaali kokous mutta alustan tarkoitus on enemmän pitää hauska kuin tee töitä. Kirjoittaminen VR:ssa on hankala joka hidastaa chattailu tai URL-osoiten syöttäminen. Jos aikataulu ole kovin kiire ja ehdit keskustele asioista rauhallisesti, AltSpace VR on kiva tapa olla työkollegien kanssa jotka ovat liian kaukana pois sinulta nähdä kasvokkain.

Keep Talking and Nobody Explodes

Keep Talking and Nobody Explodes on monipelaaja peli joka voi kehittää pelaajan kommunikointi ja yhteistyö taidot.

Yksi pelaaja on VR:ssa ja täytyy käsittele pommin, ratkaisemalla pulmia. Nämä pulmat vaati selittäminen toisen pelaajalle joka lukea oikeasssa maailmassa manuaali.

Selityksen mukaan, oikea ratkaisu ilmesty joka täytyy olla kerrottu VR pelaajalle ja suoritettu.

Samaan aikaan, ajastin jatkuu taustana joten hermot täytyy olla hallinnossa ja kommunikointi täytyy olla selkeä onnistua.

VR Model Viewer

VR Model Viewer tekee juuri sen, eli mahdollistaa 3D mallien katsominen VR:ssa.

Tuettu mallit ovat: OBJ (with MTL file) – 3DS – FBX – STL – DXF – DAE (Collada) – X3D – Blend – GLTF – PLY – 3MF.

Lataa sinun 3D tiedostot PC:een ja tarkistaa niitä sovelluksessa näin: https://youtu.be/dnEUIiSKM1U?t=22

Goalie Challenge VR

Harjoita ja testaa omat reaktiotaitosi, liikkuvuutesi ja rohkeutesi. Uskallatko heittäytyä virtuaalisessa todellisuudessa yli 100 km/h kulkevien kiekkojen eteen?

Goalie Challenge VR pistää sinut jääkiekkomaalivahdin maskin taakse. Sinulla on molemmissa käsissä VR ohjaimet, jotka ovat tässä pelissä räpylä ja kilpi/maila.

Tarkoituksena on torjua mahdollisimman monta laukausta. Kun päästät seitsemännen maalin, peli loppuu ja voit aloittaa nollilta uudelleen. Peli on hyvin addiktoiva ja siinä saa ihan kunnolla hien valumaan otsaa pitkin. Sopii hyvin opetusmielessä esimerkiksi liikunta-aloille.

Beat the Blitz

Beat The Blitz käy hyvästä käsitreenistä ja hiki nousee myös pintaan. Onko sinusta seuraavaksi NFL Quarterbackicksi? Peli pistää sinut nurmikolle kirkkaiden valojen alle amerikkalaiselle jalkapallostadionille. Testaa kuinka oma heittokätesi toimii ja miten hyvin pystyt väistämään tulevia taklauksia saman aikaisesti.

Tarkoituksena on saada mahdollisimman paljon pisteitä kolmen minuutin aikana tai niin kauan kun sinulla on energiaa jäljellä. Pelissä tarkoituksesi on osua oranssiin renkaisiin jotka ilmestyvät pelikentälle. Pisteitä ja energiaa saat onnistuneista heitoista. Menetät energiaa jos et vältä taklauksia ja heität monta heittoa ohi renkaista.

Pelissä on mukana yksi kaikkien aikojen NFL pelaajista, Peyton Manning. Manning antaa sinulle vinkkejä ja muita hauskoja kommentteja samalla kun pelaat. Peliin jää koukkuun ja haluat saada uuden ennätyksen koko ajan.

Missä Omnian VR setit ovat?

VR setit löytyvät kolmessa tilassa Omniassa kuten listattu alla. Klikkaa alla oleva kuvat pääsee käyttöönotto ohjeeseen sen tilaan.

Dighubi Kirkkokatu - Ki16A0063

Dighubi Leppävaara - Up11B145

Dighubi Suomenoja - Ma10 262

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.