WhatsAppista Kaizalaan

 

Kaizala-sovelluksen logo

WhatsAppin käyttö on korvattu Omniassa Kaizalalla, sillä WhatsAppin käyttöehdot eivät salli kuin yksityisen ja henkilökohtaisen käytön. Näin ollen se ei mahdollista opetus- tai yrityskäyttöä. 

Microsoft Kaizala on suojattu viestintä- ja työhallintasovellus, jonka avulla voi tehdä yhteistyötä organisaation sekä ulkopuolisten henkilöiden kanssa. Omniassa Kaizala on tarkoitettu pikaviestimeksi henkilökunnalle ja opiskelijoille. 

Omnian IT-palvelut suosittelee Kaizalaa myös tietoturvasyistä. Kaizalan Office 365:een kytketyt ryhmät ovat osa Office 365 verkkopalveluja. Tämän vuoksi Kaizala-ryhmät ovat organisaation omassa hallinnassa ja omistuksessa. Niissä käytetään samoja vaatimuksia ja suojauksia kuin Teamsissa. Viestintä tapahtuu salattuna. Kaizalaa käyttääkseen ulkopuoliset eivät tarvitse myöskään Omnian käyttäjätunnuksia. 

Kaizala sisältää paljon samoja toimintoja kuin WhatsApp, mutta siinä on lisäksi erilaisia toiminnallisuuksilla, kuten kokouskutsut ja pikakyselyt. Kaizala on kuitenkin kevyempi toiminnallisuuksiltaan kuin Teams. Näin ollen, jos Teamsin Keskustelu-välilehti toimii, ei Teamsia pikaviestimenä kannata Kaizalalla korvata, IT-palveluista neuvotaan.  

Kaizala mahdollistaa erilaiset ryhmäasetukset eri ryhmissä. Kaizala-ryhmässä jäsenten puhelinnumerot eivät paljastu toisille ja Kaizala-ryhmän ylläpitäjät voivat myös päättää saako viestejä kopioida ja lähettää edelleen. 

Kaizala aktiivisessa käytössä aikuisten perusopetuksessa 

Omnian aikuisten perusopetuksessa Kaizalan käyttöönotto sujui opettaja Réka Aarnoksen mukaan vaivatta. Korona-aikana opehuoneen keskustelut siirtyivät opettajien omaan Kaizala-ryhmään, joka jäi elämään koronan jälkeenkin. Opettajat tavoittavat nykyisin opiskelijat hyvin Kaizalan kautta. Sama toimii myös toisin päin. Opettajat ovat hyvin tavoitettavissa sovelluksesta. Kaizala on aktiivisessa käytössä erityisesti lukutaitovaiheen opiskelijoiden kanssa viestittäessä. Lukutaidottomat eivät vielä pysty lukemaan tai kirjoittamaan viestejä, ja siksi Kaizalan ääniviestit toimivat hienosti. Ääniviestit ovat Rékan mukaan myös oiva tapa palauttaa lukemisen kotitehtäviä. Opiskelija harjoittelee ääneen lukua, äänittää lukemistaan ja lähettää sen opettajalle ääniviestinä. Teamsin keskusteluun verrattuna suurin hyöty Kaizalassa onkin juuri ääniviestimahdollisuudessa. Mikäli Teamsiin joskus tulee ääniviestimahdollisuus, voimme harkita Kaizalasta luopumista, Réka toteaa. Ainoa yllätys Kaizalan käytössä tuli vastaan ukrainalaisten opiskelijoiden kohdalla, kun Ukrainasta hankittuihin puhelimiiin ei saanutkaan asennettua Kaizala-sovellusta. 

 

Artikkelissa on käytetty pohjana Omnian IT-palvelujen ohjeistusta Kaizalan käytöstä sekä opettaja Réka Aarnoksen haastattelua 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.